Afbeelding
ANP/Lex van Lieshout

Meer bestuurders betrapt op rijden onder invloed

Verkeer en vervoer

EDE In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Toen werden in heel het jaar namelijk 32.000 mensen betrapt. De processen-verbaal die de politie heeft uitgeschreven voor rijden onder invloed, gaan niet alleen over rijden onder invloed van alcohol. Ook mensen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zitten zijn meegeteld, of bestuurders die een alcoholtest weigerden.

Ook in de gemeente Ede is die toename te zien. Zo werden in de eerste tien maanden van 2021 189 bestuurders beboet voor het rijden onder invloed, dit jaar lag dat aantal op 216. Dat is een toename van 14,3 procent. Daarmee is het Edese cijfer vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van 14 procent stijging, maar zoomen we in op de provincie Gelderland dan is een toename van maar liefst 34 procent te zien. Daarmee is de toename in Gelderland, na de provincie Limburg met 35 procent, het hardst gestegen. Op gemeenteniveau springt Gennep eruit, in deze Limburgse gemeente is het aantal gevallen verachtvoudigd vergeleken met 2021.


In bovenstaande kaart zie je de ontwikkeling (in %) van het aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed op de weg. Hier verstaat de politie onder: rijden onder invloed van drugs/medicijnen, rijden onder invloed van alcohol, weigeren ademanalyse, weigeren bloedproef en het weigeren van vervangend (urine)onderzoek. De data gaat over de eerste 10 maanden van 2021 en de eerste 10 maanden van 2022.

Volgens alcoholinstituut STAP is het lastig om een exacte oorzaak van de stijging te achterhalen, maar volgens een woordvoerder kan het een ‘aftercovideffect’ zijn. ,,Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen”, zegt een woordvoerder. Volgens CBS-cijfers was in 2021 bijna een derde van de verdachten voor rijden onder invloed jonger dan 25 jaar. 

Volgens STAP zou het ook kunnen dat de politie meer is gaan handhaven. De politie is naar eigen zeggen juist niet meer aan het controleren op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren”, aldus een politiewoordvoerder. Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. ,,Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.” 

De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer. Dit zou mogelijk bij kunnen dragen aan de toename van het aantal beschonken automobilisten.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Advendo'57 maakt in veertiende minuut extra tijd gelijkmaker
PREMIUM
Afbeelding
Fortissimo na winst op Harskamp weer koploper in de vierde klasse
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
advertentie