Het pand van Holland & Barret, waar hard gewerkt wordt.
Het pand van Holland & Barret, waar hard gewerkt wordt. Job Oldegbers / J.O. Media

Gevelverbetering in Ede centrum brengt ‘goede oude tijd’ terug

21 februari 2024 om 07:41 Winkels

EDE Geen ‘grote gapende gaten’ meer, maar een historische gevel die terugverwijst naar de Edese winkelstraat zoals die er voor de oorlog uit zag: het gevelverbeteringsfonds van de gemeente Ede stimuleert pandeigenaren om hun gevel in ‘oude eer’ te herstellen. Wie nu langs de Holland & Barret in de winkelstraat loopt ziet dat met eigen ogen gebeuren.

En dat is mede mogelijk dankzij inzet van pandeigenaren én het gevelverbeteringsfonds van de gemeente Ede. Het fonds stimuleert pandeigenaren op financiële wijze bij het terugbrengen van winkelgevels in oude staat. 

Aan de hand van archieffoto’s wordt gekeken hoe winkelpanden aan het Maandereind en de Grotestraat er vroeger uit zagen. ,,Zo hebben we elementen terug kunnen vinden die je straks ook weer op het pand ziet”, zegt deze pandeigenaar.

HISTORISCHE GEVEL

De projectontwikkelaar, die liever niet met naam in de krant wil, bezit verschillende (winkel)panden in het centrum van Ede. ,,Het is alweer vier jaar geleden dat de gemeente naar mij toe kwam met de vraag of ik met dit winkelpand wilde nadenken over het terugbrengen van een historische gevel.”

Het gevelverbeteringsfonds kan voorzien in een subsidie van maximaal 10.000 euro voor het opknappen van winkelgevels in historische staat. ,,Ik was best snel enthousiast, maar dat realiseer je niet van de een op de andere dag, want je moet het ook overleggen met je huurder. Maar uiteindelijk hebben zij besloten te gaan verbouwen, dus konden we een en ander mooi met elkaar combineren.”

MOEITE WAARD

Het is een forse investering om zo’n gevel op te knappen, maar het is de moeite waard. ,,Want je hoopt iets neer te zetten wat zo weer twintig, dertig, veertig jaar mee kan. En bovendien krijg je een prachtige pui, die ook weer oude tijden doet herleven, daar verlangen mensen toch steeds meer naar.”

En dus krijgt het centrum van Ede weer een winkelpand met de gevel zoals deze er voor de oorlog uit zag. ,,Ik denk dat het een goede zaak is dat dit gestimuleerd wordt in het centrum.”

Uiteindelijk ligt de keus om de pui te verbouwen bij de pandeigenaar zelf. ,,Maar je weet al snel waar je het voor doet.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Platform Ede Centrum.

Mail de redactie
Meld een correctie

Job Oldegbers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie