Afbeelding
Foto Henk Hutten

Ook de eigenaren van recreatiewoningen kunnen in Ede worden aangepakt

13 januari 2020 om 15:20 Wonen

EDE De gemeente Ede gaat de regels voor permanente bewoning van recreatiewoningen aanpassen. Het bestemmingsplan wordt aangepast waardoor behalve de bewoners ook eigenaren van recreatiewoningen kunnen worden aangepakt. De raad kan er nu een besluit over nemen.

Gerard van Wijk

De Raad van State heeft in een eerder stadium de gemeente gewezen op onjuistheden in de regelgeving. Juristen zijn ermee aan de slag gegaan. ,,Het aanpakken van de eigenaren van permanent bewoonde recreatiewoningen is veel effectiever omdat alleen dan strijdig gebruik in de toekomst kan worden voorkomen. Het is wenselijk vanuit het beleidsvlak recreatie en toerisme om permanente bewoning van recreatiewoningen aan te pakken", aldus de gemeente.

De achterliggende reden is duidelijk: recreatiewoningen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: recreatie. Wanneer recreatiewoningen illegaal permanent worden bewoond, dan komt er meer vraag naar dit soort
vakantieverblijven en neemt de druk op de natuur toe. Het plangebied heeft betrekking op alle recreatieverblijven binnen de gemeente Ede. Het wordt dan ook aangeduid als een paraplubestemmingsplan.

Het omvat dertien bestemmingsplannen die allen van kracht blijven. Er wordt een algemene gebruiksregel aan toegevoegd over het strijdig gebruik van recreatiewoningen. Er zijn twee zienswijzen bij de gemeente binnengekomen, maar die hebben niet geleid tot aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan. In beide gevallen gaat het om woningen aan de Roekelseweg. In één geval wordt onder meer een beroep gedaan op het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Ten onrechte volgens de gemeente omdat ,,juist met het stellen van dergelijke regels de rechten en vrijheden uit het Verdrag voor een ieder gewaarborgd zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie