Afbeelding
Pixabay

Volgende maand inzicht in knelpunten wonen en zorg Edese senioren

6 april 2021 om 15:58 Wonen

EDE De gemeente laat een analyse uitvoeren naar de situatie rondom wonen en zorg voor senioren in Ede nu en in de toekomst. De uitkomsten van dit onderzoek worden begin mei dit jaar verwacht. Door de vergrijzing wordt in Ede gezocht naar (nieuwe) oplossingen. ,,Wanneer zich kansen voordoen om geschikte woningen voor senioren te realiseren, dan pakken we die als gemeente op en wachten we niet totdat analyses afgerond zijn”, aldus het college. 

,,Projecten die op korte termijn mogelijkheden bieden om extra seniorenwoningen toe te voegen, worden voortvarend opgepakt binnen de normale lijn. Daarnaast wordt bij de beoordeling van nieuwe plannen aandacht besteed aan de kansen voor bijzondere doelgroepen, zoals senioren”, vervolgt het college.

Pre-mantelzorgwoningen kunnen volgens het college in bepaalde situaties een oplossing bieden. Het raadslid Mark Obbink (CDA) heeft erop gewezen dat de gemeente Barneveld het plaatsen van pre-mantelzorgwoningen mogelijk maakt, zowel binnen de bebouwde kom als daarbuiten. Het Edese college vraagt bij Barneveld op met welk doel en onder welke voorwaarden ze pre-mantelzorgwoningen binnen de bebouwde kom toestaan. 

AFWEGING ,,Op basis daarvan maken we een afweging of dit voor Ede wenselijk is, en zo ja, in welke planologische vorm hier het beste ruimte voor gemaakt kan worden. In ieder geval kan nu al worden gesteld dat voor de toepassing van eventueel beleid voor pre-mantelzorgwoningen, onderscheid moet worden gemaakt tussen Ede-stad, de buitendorpen en het buitengebied.” Het college gaat in gesprek met de PCOB om de mogelijkheden te onderzoeken binnen wet- en regelgeving waaraan de gemeente gebonden is.

De PCOB-afdeling Ede heeft in een rapportage ‘Zorgen voor morgen, wenkend perspectief voor huisvesting van ouderen’ een aantal aanbevelingen aan de gemeente gedaan, zowel voor individuele als collectieve ouderenhuisvesting. Hierbij wordt ook de mogelijkheid van de pre-mantelzorghuisvesting genoemd. ,,Tref een algemene parapluregeling om in bestemmingsplannen afwijkingen mogelijk te maken voor zowel pre-mantelzorghuisvesting waarbij een leeftijdsgrens van minimaal 67 jaar en een sociale relatie zijn vereist om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, als het bouwen van nieuwe aan- en uitbouwen en bijgebouwen voor mantelzorghuisvesting.” In ruimtelijke plannen zouden collectieve woonvormen moeten worden opgenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie