Afbeelding
Jens Neumann/Pixabay

Stijging gemeentelijke woonlasten hoger dan gemiddelde in Ede

17 januari 2023 om 14:12 Wonen

EDE Huishoudens met een koopwoning in een grote Nederlandse gemeente zijn dit jaar gemiddeld 6 procent meer kwijt aan hun gemeentelijke woonlasten. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. In Ede stegen de gemeentelijke woonlasten harder dan dit gemiddelde: 6,6 procent. De stijging komt met name door de gestegen onroerendezaakbelasting (ozb). Huurders zien hun gemeentelijke woonlasten minder hard stijgen: zij betalen namelijk geen ozb. 

De gemeentelijke woonlasten voor woningeigenaren bestaan uit ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. In de 39 grootste gemeenten stijgen deze lasten tot 925 euro per jaar. Huurders in Ede krijgen te maken met een stijging van de gemeentelijke lasten van 5,8 procent. Zij betalen niet alleen geen ozb, maar ook stijgt de rioolheffing voor hen gemiddeld minder sterk in vergelijking met huiseigenaren. Het landelijke gemiddelde betreft een stijging van 3,2 procent.

(Tekst gaat verder onder de grafiek.)


Voor het onderzoek keek het COELO naar de prijzen van gemeentelijke woonlasten in 39 grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont. De gemeentelijke woonlasten voor woningeigenaren bestaan uit de ozb, rioolheffing en een afvalstoffenheffing. Huurders betalen geen ozb.

REGIONAAL In de gemeenten Den Haag, Den Bosch, Utrecht en Zoetermeer stijgen de gemeentelijke woonlasten voor eigenaren van een woning gemiddeld het hardst met respectievelijk 19 procent, 13 procent en 11 procent. Voor huurders stijgen de woonlasten het hardst in de gemeenten Den Haag (20 procent), Sittard-Geleen (16 procent), Zoetermeer (12 procent) en Assen. 

De woonlasten daalden ook in een aantal gemeenten. Mensen met een koopwoning in Apeldoorn gaan gemiddeld 7 procent minder gemeentelijke woonlasten betalen. In Breda en Leeuwarden zijn huiseigenaren 3 procent goedkoper uit. Ook huurders in Apeldoorn zijn dit jaar flink minder geld kwijt aan de gemeentelijke woonlasten: 24 procent. In Apeldoorn geeft de gemeente dit jaar namelijk korting. Huurders in Dordrecht en Breda betalen dit jaar ook minder gemeentelijke woonlasten dan in 2022, respectievelijk 12 procent en 6 procent. 

OZB GROOTSTE STIJGER Voor het onderzoek keek het COELO naar de prijzen in 39 grote gemeenten, waar 41 procent van de bevolking woont. De stijging van gemiddeld 6 procent komt vooral door de ozb-stijgingen van ruim 20 procent in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Worden deze gemeenten buiten beschouwing gelaten, dan stijgen de woonlasten met gemiddeld 3,9 procent. Maar ook in de overige gemeenten stijgt de ozb het hardst, gemiddeld met zo’n 9,1 procent. De rioolheffing en de afvalstoffenheffing stijgen relatief minder hard, met respectievelijk 4,8 procent en 4,5 procent.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie