Het braakliggende deel van het voormalige SOMA-terrein in Ede.
Het braakliggende deel van het voormalige SOMA-terrein in Ede. Gemeente Ede

Gemeente en Woonstede vinden twee locaties voor tientallen tijdelijke woningen in Ede

17 november 2023 om 15:04 Wonen

EDE Er komen tijdelijke nieuwe woningen op een braakliggend deel van het voormalige SOMA-terrein in Ede en op de locatie van de voormalige gymzaal aan de Groenendaal in Ede. Het gaat om volwaardige woningen die verplaatst kunnen worden de locatie voor andere doeleinden nodig is. In totaal gaat het om 35 tot 45 appartementen. Dat meldt de gemeente Ede in een persbericht.

De gemeente werkte in de zoektocht naar geschikte locaties samen met woningcorporatie Woonstede. De tijdelijke woningen blijven voor minimaal vijftien jaar op de locaties staan. Wethouder Leon Meijer: ,,We kampen ook in Ede met een tekort aan woningen. Willen we snel actie ondernemen, dan is woningbouw op tijdelijke locaties één van de oplossingen om iets aan het probleem te doen. De grond is al van de gemeente en Woonstede plaatst de woningen, allemaal in de categorie ‘sociaal’.’’

Het voormalige SOMA-terrein wordt op dit moment gebruikt als tijdelijk parkeerterrein en er ligt grond opgeslagen. Meijer: ,,Ik zie het als een win-win situatie. Het is een mooie plek voor woningbouw en het maakt het gebied ook wat levendiger.” Het plan is dat Woonstede hier twintig tot vijfentwintig kleinere appartementen bouwt.

GROENENDAAL

De tweede tijdelijke locatie is die van de voormalige gymzaal aan de Groenendaal. Deze gymzaal is al langere tijd niet meer in gebruik door de scholen. In afwachting op herbestemming wordt de ruimte tijdelijk aan anderen verhuurd voor sport. Het schoolgebouw zelf is langdurig in gebruik als internationale schakelklas. Omdat een totale herbestemming van het terrein inclusief school op zich laat wachten, biedt de locatie van de gymzaal kansen. Het voornemen is de gymzaal te slopen en vijftien tot twintig kleine appartementen te realiseren.

Jan-Hauke Mens, Projectontwikkelaar bij Woonstede: ,,We spreken over tijdelijke locaties, omdat de woningen voldoen aan het bouwbesluit voor permanente woningen. De huizen zijn dus van goede kwaliteit, voldoen aan dezelfde eisen als normale woningen en hebben een verwachte levensduur van minimaal vijftig jaar. Het verschil is dat de woningen demontabel zijn. Omdat de locaties voor een kortere periode beschikbaar zijn, kunnen we de woningen op termijn weer op een andere locatie opbouwen.”

De komende maanden gaat de gemeente in gesprek met de omwonenden van de twee tijdelijke locaties. Ook Woonstede is hierbij aanwezig. Het ontwerp van de woningen wordt verder uitgewerkt en er is aandacht voor de openbare ruimte, zo meldt de gemeente. Deze openbare ruimte wordt volgens dezelfde normen ingericht als bij permanente woonlocaties. ,,Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van de parkeernormering.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie