Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Startsein voor zonnepark in Bennekom

16 oktober 2019 om 08:29 Zakelijk

BENNEKOM Waterschap Vallei en Veluwe heeft dinsdag in Bennekom het eerste zonnepark op eigen terrein in gebruik genomen. Dit is het startsein voor het plaatsen van 22.237 zonnepanelen bij 13 zuiveringsinstallaties voor eind 2020.

,,De aanleg van deze zonnepanelen is een opmaat naar 2050. Dan zijn we een klimaatneutraal waterschap en wekken we alle energie die we gebruiken zelf op", aldus dijkgraaf Tanja Klip Martin. In totaal gaat het om zo'n 7 hectare aan zonnepanelen, waarmee waterschap Vallei en Veluwe jaarlijks zo'n 5,8 kWh opwekt. Dat is bijna 10 procent van het eigen energieverbruik. Klip: ,,Hiermee realiseert het waterschap een reductie van 3.764 ton CO2 op basis van emissiefactoren van grijze stroom. Dat is te vergelijken met het gemiddelde energieverbruik van 1.650 huishoudens per jaar.''

De zonnepanelen worden geplaatst op zowel daken van de rioolwaterzuiveringsinstallaties als op eigen grond. Hiervoor is het nodig om een 120-tal bomen te kappen. ,,Dat varieert van kleine tot volgroeide bomen die een optimale inrichting van de zonnepanelen belemmeren. Deze kap wordt gecompenseerd door bomen te verplaatsen of nieuw aan te planten'', aldus de dijkgraaf. De totale investering voor de realisatie van de zonneparken bedraagt 7,2 miljoen euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie