Afbeelding
vvbvanbree

Plantion Ede: 'Wij gooien nog geen bloemen weg'

Zakelijk Coronavirus

EDE In heel Nederland worden bij verschillende bloemenveilingen bloemen en planten weggegooid of aan een goed doel geschonken. De verkoop stokt als bijeffect van het coronavirus. Ook bij Plantion in Ede zijn de gevolgen van het virus voelbaar, maar weggooien is daar nog niet aan de orde, zo laat algemeen directeur Peter Bakker aan EdeStad.nl weten.

,,Wij leveren voornamelijk in de Nederlandse markt", legt Bakker uit. ,,Die markt is qua verkoop nog niet op slot. Zodoende verkopen we zeker nog wat. Andere veilingen verkopen voornamelijk aan het buitenland. De export is compleet gestopt. En zo ook hun handel."  

Dat wil Bakker uiteraard voorkomen. Hij wijst onder meer het maatschappelijk belang van bloemen. ,,Het is namelijk zo'n prachtig product om emotie mee uit te drukken. Je geeft graag aan iemand een mooie bos bloemen. Het is daarom zaak dit kanaal zo goed en lang mogelijk overeind te houden."  

Dat is echter niet gemakkelijk, geeft hij toe. ,,De prijzen staan enorm onder druk door het overschot dat er op dit moment aan bloemen en planten is. Ondanks dat proberen wij zo goed en zo kwaad mogelijk het product bij de consumenten te brengen. We verkopen nog wel veel en willen ook de bloemist die van ons afneemt zo lang mogelijk in de gelegenheid stellen nog iets te verkopen." 

Wat betreft de plantenkwekers die via Plantion handelen, is dat anders. Zij zijn wél afhankelijk van de export. ,,Dit is echt een unieke overmachtsituatie. We raden hen ook aan om met de juiste balans aan producten naar ons te komen. Zo maken ze de minste kosten. Hierin ondersteunen we ze actief. 

De komende weken ziet de algemeen-directeur gemengd in. ,,Elke dag is het weer spannend hoe het virus zich ontwikkeld en welke maatregelen er genomen worden. Zolang wij de sociale afstand moeten bewaren is dit wat het is."

advertentie