Een van de twee opbaarkamers.
Een van de twee opbaarkamers. Dineke de Ruiter

Afscheidshuis Bennekom: ‘Samen maken we het verschil’

Zakelijk

BENNEKOM In navolging van Ede en Veenendaal heeft De Ruiter Uitvaartzorg nu ook een ‘Uitvaarthuys De Vallei’ in Bennekom. ,,Een Bennekommer is een Bennekommer en die wil ook graag dat er in Bennekom afscheid van hem of haar wordt genomen en niet in Ede of Veenendaal’’, zegt Dineke de Ruiter, van De Ruiter Uitvaartzorg in Ede.

door Ted Walker

De dood betekent afscheid nemen en tegelijkertijd opnieuw beginnen. Voor de overledene is het boek dicht, de nabestaanden moeten de laatste zinnen van een hoofdstuk schrijven om daarna op een nieuwe pagina een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen. De dagen rondom een uitvaart en de uitvaart op zich markeren het einde en het nieuwe begin. ,,Het is daarom van groot belang dat de uitvaartbegeleider ervoor zorgt dat het afscheid op een eigen en persoonlijke manier genomen wordt’’, vindt De Ruiter. ,,En dat begint natuurlijk bij de omgeving. Nabestaanden moeten zich zoveel mogelijk thuis en op hun gemak voelen als ervoor gekozen is om de overledene niet thuis op te baren. Daarom hebben we besloten om in Bennekom ons derde afscheidshuis te openen’’, vertelt De Ruiter.

,,Er was in Bennekom nog geen gelegenheid waar mensen zelf, onder begeleiding van onze professionals, hun dierbare kunnen opbaren, en waar zij op ieder moment dat zij dat zelf willen, naar de overledene toe kunnen’’, gaat ze verder. ,,Op de Weerkruislaan 97a is die mogelijkheid er nu wel. We beschikken daar over twee opbaarkamers, een zithoek en een aula waar we met kleine gezelschappen een afscheidsdienst kunnen houden. De nabestaanden van de overledenen krijgen de sleutel van het afscheidshuis en kunnen dus naar binnen op ieder moment dat zij daar behoefte aan hebben.’’

TERUGTREKKEN De twee familiekamers zijn huiselijk ingericht. Koffie en thee kunnen in de kamer gezet worden. ,,In principe kunnen mensen zich helemaal terugtrekken in de familiekamer. Zo kunnen zij zich uiten op de wijze die bij hen past. Er wordt gelachen, gehuild, mensen vertellen nog hele verhalen aan de overledene of zijn boos. Alles kan en niemand ziet het. Voor mensen die daar behoefte aan hebben is er ook een gezamenlijke ruimte met een comfortabele zithoek en een goed gevulde koelkast. Missen mensen iets? Dan staan onze uitvaartleid(st)ers klaar om dit op te lossen. Niet alles kan, maar heel veel wel.’’

Nabestaanden moeten zich zoveel mogelijk thuis en op hun gemak voelen

NORMAALSTE ZAAK De Ruiter vervolgt: ,,Wij zijn ervoor om goed te luisteren en kijken naar het leven van de overledene. Hoe willen de nabestaanden dit moment markeren? Wat doet recht aan de overledene? En met welk beeld kunnen de nabestaanden een punt zetten achter het hoofdstuk. Wij krijgen wel eens te horen dat we daar ver in gaan. Voor ons is onze werkwijze de normaalste zaak van de wereld. Het gaat namelijk niet om wat ‘gewoon’ is. Te vaak heb ik gehoord dat het afscheid verliep ‘zoals dit nu eenmaal gaat’. En zo willen wij dus niet dat mensen zich voelen.

Waarom zou je niet een wijntje drinken in de familiekamer als je dat voorheen samen deed. En als de overledene een levensgenieter was, gek op lekker eten en drinken, waarom zou je dan aan het eind van een uitvaart, tijdens de condoleance, niet lekker een borrelhapje uit laten serveren. Wij zijn ervan overtuigd, mede door de ervaring die we inmiddels ruim hebben, dat de uitvaart, het samenzijn, zo’n onderlinge samenhang krijgt die past bij de overledene en aansluit bij de behoeften van de nabestaanden. Zij geven aan wat ze nodig hebben, samen maken we het verschil’’, belooft Dineke de Ruiter tot besluit.

Meer informatie of een bezichtiging: Dineke de Ruiter, 06-10710789.

Dit is een artikel uit magazine De Etalage, dat woensdag 24 maart als bijlage is verschenen bij Ede Stad.nl. Uw bedrijf ook in de schijnwerpers in onze kranten en op onze websites? Bel voor gratis media-advies met Frans de Kleuver (f.d.kleuver@bdu.nl / 06-55780474) en Dick van Laar (d.v.laar@bdu.nl / 06-55706843).

De centrale zithoek (Hangende foto's: Documentatiecentrum Oud Bennekom).
De aula.
advertentie