Eduard Dirksen: ,,Toen ik dit werk voor het eerst deed, dacht ik: dit is het.”
Eduard Dirksen: ,,Toen ik dit werk voor het eerst deed, dacht ik: dit is het.” @tedxmedia

Eduard Dirksen (21) werkt als boomspecialist: ‘We trekken altijd veel bekijks’

9 februari 2022 om 13:04 Zakelijk

HARSKAMP In zijn vrije tijd gaat hij graag op bomenjacht: op zoek naar de oudste, breedste en mooiste bomen van Nederland. Ook in het dagelijks leven is de Wekeromse boomspecialist Eduard Dirksen (21) altijd met bomen bezig. ,,Mensen vinden het vaak bijzonder om ons aan het werk te zien.” 

Het was niet altijd zijn droom om boomspecialist te worden, vertelt Eduard. ,,Oorspronkelijk deed ik een heel andere opleiding; ik wilde gaan werken in de bouw.” De Wekerommer wist destijds wel dat hij graag met hout wilde werken. ,,Ik vind hout een mooi product en het is bijzonder hoeveel je ervan kunt maken”, licht hij toe. 

Toch keken zijn klasgenoten raar op toen hij stage ging lopen bij Flier Boomspecialisten, een bedrijf uit Harskamp dat hij via zijn vader kende. ,,Boomverzorging is natuurlijk iets anders dan de bouw, maar het werken met groen beviel me heel goed.” 

KLIMMEN Zo goed zelfs, dat hij als zestienjarige na zijn opleiding weer bij Flier Boomspecialisten aan de slag ging. Naast zijn werk volgde Eduard de tweejarige opleiding tot gecertificeerd European Tree Worker. Daar leerde hij alles over boomverzorging: van een cursus werken met de motorzaag tot diverse cursussen klimtechnieken en het planten van bomen. Inmiddels mag hij zich alweer anderhalf jaar European Tree Worker met als specialisatie ‘klimmen’ noemen en werkt hij al ruim vijf jaar bij Flier Boomspecialisten.

Eduard: ,,Ik houd van het precieze werk, zoals bomen snoeien waar we met een hoogwerker niet bij kunnen.” Omdat Flier Boomspecialisten zowel voor bedrijven als gemeenten en particulieren werkt, is zijn werk erg afwisselend. 

Op dit moment werkt Eduard aan een project voor de gemeente West Betuwe, waar hij samen met collega’s in totaal elf weken de bomen langs de weg verzorgt. ,,Maar er zijn ook weken waarin ik veel voor particulieren werk.” 

OUDE BEUK Zo blikt hij terug op een klus in Barneveld, waar een oude beuk - met een doorsnee van bijna anderhalve meter - ten prooi was gevallen aan meerdere zwammen. ,,Dat leverde een gevaarlijke situatie op, aangezien de boom zomaar kon afbreken.” De beuk moest dus weggehaald worden, tot verdriet van de bewoners. ,,Zij keken vanuit huis altijd uit op deze boom en vonden het heel jammer dat hij weg moest. Gelukkig konden we eenzelfde soort boom terug planten, zodat ze weer konden genieten van een leuk uitzicht.” 

Als de twintiger en zijn collega’s van Flier Boomspecialisten aan het werk zijn, trekken ze vaak veel bekijks. ,,Met name particulieren vinden het bijzonder om te zien dat je in hun boom hangt, zij maken ook vaak foto’s. Dat is één van de dingen die ik leuk vind aan mijn werk”, vertelt hij opgewekt. ,,Mensen vinden het speciaal en zijn altijd blij met het resultaat.”

TOEKOMST Wat de toekomst betreft, hoopt Eduard nog lang bij Flier Boomspecialisten te kunnen werken. ,,Het is een heel fijn bedrijf waar goed naar je geluisterd wordt. Daarnaast heb ik veel doorgroeimogelijkheden.” 

Zo hoopt hij zich uiteindelijk te kunnen storten op boomonderzoek. ,,Daarbij kijk je hoe de bodem en de boom zelf eraan toe zijn en wat een boom nodig heeft. Meststoffen voor een boom die slecht in het blad zit, bijvoorbeeld. Op die manier kan ik nog steeds met bomen bezig zijn, maar dan op een andere manier.” Terugkeren naar de bouw is Eduard dus zeker niet van plan. ,,Ik had nooit verwacht dat ik dit werk zou doen. Maar toen ik het voor het eerst meemaakte, dacht ik: dit is het.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Flier Boomspecialisten. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie