Melly Hamelink-Idema is blij dat het weer heerlijk druk is in de winkel en het atelier.
Melly Hamelink-Idema is blij dat het weer heerlijk druk is in de winkel en het atelier. Stephanie van de Kamp

‘Alles kan’ bij Bruidshuis ‘t Koetsje dankzij eigen atelier

25 februari 2022 om 09:00 Zakelijk

EDE De lente is een prachtige tijd om het jawoord te geven. De lente en trouwen zijn een perfecte match, ze staan beide symbool voor een nieuw begin. ,,Er wordt alweer volop getrouwd en gepland’’, zegt Melly Hamelink-Idema.

door Ted Walker

Melly Hamelink-Idema van Bruidshuis ‘t Koetsje en Atelier Melly uit Ede zegt met een twinkel in haar ogen: ,,Het is weer heerlijk druk sinds we per 15 januari weer open mochten.’’

Januari is normaal gesproken de belangrijkste maand in de wereld van bruidsmode. De twee weken die Melly en haar team minder hebben in dit jaar, worden wel gemerkt. Bestellingen gaan laat de deur uit, terwijl de trend op het moment juist zo is, dat de tijd tussen het uitzoeken van de jurk en de dag van de bruiloft, steeds korter wordt. Gelukkig heeft Bruidshuis ‘t Koetsje een eigen atelier en is Melly dus niet afhankelijk van derden waar het gaat om aanpassingen in een japon. ,,Dat is echt wel onze kracht’’, legt zij uit. ,,We kunnen alles zelf. Zo kunnen we kleine aanpassingen doen die een jurk uniek maken en helemaal van jou, maar we hebben ook de know-how in huis om een japon bijvoorbeeld kleiner, of juist groter te maken.’’

COMPLEET Iedereen trouwt het liefst maar één keer, en op die dag moet alles kloppen. En dat geldt zeker voor de kleding die je draagt. Het kan niet zo zijn dat je aandacht getrokken wordt door je kleding. Omdat iets niet lekker zit bijvoorbeeld, of kriebelt. Maar de mogelijkheden bij Bruidshuis ‘t Koetsje gaan verder dan dat. ,,Wij kunnen voor iedereen een jurk ontwerpen of aanpassen. Het maakt voor ons niet uit of iemand bijvoorbeeld in een rolstoel zit en een handicap heeft. Sterker, we zien het als een uitdaging om voor iedereen een jurk te maken waarin ze zich op die belangrijke dag helemaal compleet voelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die suikerziekte heeft en een insulinepomp bij zich draagt. Of iemand met een stoma of scoliose waardoor de rug scheef staat. Het maakt in principe niet uit wat iemand heeft, we zoeken met liefde naar een oplossing. Wij zijn dankbaar dat steeds meer bruiden met een handicap ons, vanuit het hele land, weten te vinden.’’

Naast het aanpassen van bestaande jurken is het bij Bruidshuis ‘t Koetsje ook mogelijk om een compleet eigen jurk te laten ontwerpen. In een informele, warme sfeer zoeken Melly en haar team samen met de bruid naar een ontwerp dat past. ,,Hoe we dat doen? Vaak heeft een bruid al voorpret gehad en komt zij met foto’s uit tijdschriften waaruit we met elkaar een jurk ontwerpen. En mocht de bruid nog niets weten, dan stel ik vaak de vraag: wat wil je niet. De meeste bruiden weten wat ze niet willen en dan blijft wat ze wel willen over. Prachtige processen vind ik dat. Het is toch dankbaar dat je als mens iets kunt waarmee je een ander compleet gelukkig kunt maken’’, deelt Melly haar gevoel.


Melly Hamelink-Idema aan het werk. - Stepahnie van de Kamp

STOFFEN Nog een voordeel van het atelier dat zich achter het bruidshuis bevindt, is het feit dat Melly diverse stoffen aan haar bruiden kan laten zien en voelen. Een deel van die stoffen is niet wit maar heeft een kleur. Wordt er veel in een gekleurde jurk getrouwd? ,,Jazeker’’, is het antwoord van Melly. ,,Wij mogen veel bruiden kleden die vanuit de Gereformeerde Gemeente Nederland komen, die vanuit hun geloofsovertuiging niet in het wit trouwen. Ik kan wel zeggen dat we inmiddels zoveel gekleurde jurken hebben gemaakt dat dit een specialiteit is geworden. Naast het feit dat deze bruiden niet in het wit trouwen, zijn er nog andere randvoorwaarden waar de jurk aan moet voldoen. Wij kennen deze voorwaarden en zodoende hoeft er niet veel uitgelegd te worden. Ik denk dat dit ook de reden is dat wij zoveel bruiden mogen kleden die vanuit de Gereformeerde Gemeente komen’’, zegt Melly.

Het is de combinatie van het atelier en het bruidshuis dat ‘t Koetsje de ideale winkel maakt om de perfecte bruidsjapon te krijgen. ,,Wij zijn geen ‘reguliere’ bruidszaak. Er gaat geen jurk zo rechtstreeks vanuit de winkel naar een bruid’’, vertelt Melly. ,,Iedere japon wordt aangepast. De rug wordt verhoogd, het decolleté moet worden aangepast. Alles is in principe mogelijk, we kunnen overal een mouw aan passen, dat maakt ons werk alleen maar dankbaarder’’, zegt Melly Hamelink-Idema tot slot.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 23 februari van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie