Ilona Nieuwenhuis (links) en Evelien Veenendaal, werken al jaren samen bij Jottum!.
Ilona Nieuwenhuis (links) en Evelien Veenendaal, werken al jaren samen bij Jottum!. Sanne van Westeneng

‘Succes is voor mij handelen uit gevoel, uit wat je hart je ingeeft’

28 februari 2022 om 16:00 Zakelijk

EDE De naam van het bedrijf verwoord een kreet van enthousiasme en daar hoort een uitroepteken achter aan: Jottum! Evelien Veenendaal startte 22 jaar geleden het kinderdagverblijf. De ondernemer timmert al jaren aan de weg: ,,Succes is voor mij handelen uit gevoel, uit wat je hart je ingeeft.”

door Diana Kervel

Het allerbelangrijkste is het geluk van de medewerkers: ,,Als gevolg daarvan zijn de kinderen blij en dus de ouders tevreden.” Evelien weet als geen ander hoe belangrijk het is om medewerkers echt als een team te laten fungeren. ,,Bij een kinderdagverblijf is het essentieel. Wanneer er onderling spanningen zijn, heeft dat direct zijn weerslag op de kinderen.” Haar geloof in het spirituele uit zich ook in aanname van medewerkers. ,,Wanneer ik een sollicitatiebrief krijg, kijk ik allereerst naar het sterrenbeeld. Vanuit de zorgtaak die wij hebben zijn vooral bepaalde sterrenbeelden van belang. Ik ben zelf Vissen, een empathisch sterrenbeeld van de dierenriem die uitgaat van het goede in de mens.” Directieassistent Ilona Nieuwenhuis bevestigt hoe de kernwaarden door het gehele bedrijf zijn doordrongen. ,,Op mijn achttiende ben ik komen werken voor Evelien en ik heb ontzettend veel van haar geleerd. Dit kan ik zowel voor het werk als in mijn privéleven toepassen.” Veel van de medewerkers werken al lang voor het kinderdagverblijf, gemiddeld is het 11 jaar. Met 35 dames en twee heren vormen ze een soort familie. Evelien: ,,Laten we eerlijk zijn, zonder Geert en Boyd is Jottum! geen Jottum!. Wij zijn heel blij met ‘onze’ twee mannelijke collega’s. Sinds kort werkt Boyd op de Jottum! Club voor BuitenSchoolse Opvang. Ilona heeft Boyd als baby nog op de groep mogen verzorgen. Dat is toch wel bijzonder.”

ZELFSTUREND Sinds zes jaar werkt Jottum! ‘zelfsturend’. ,,We hebben de methode van Ricardo Semler omarmd.” Deze Braziliaanse ondernemer nam een radicale beslissing bij het besturen van zijn bedrijf. Hij maakte de medewerkers medeverantwoordelijk voor de productie door ze te wijzen op het doel en ze zelf te laten sturen op de weg naar het doel. ,,Bij Jottum! geldt ook dat het belang van de kinderen voorop staat, dat ze voldoende aandacht en liefde krijgen. Zelfsturend worden is een proces dat niet van de ene dag op de andere dag functioneert. Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar ook Jottum! is nu zo goed als zelfsturend. Door zelfsturend te zijn maken de medewerkers ook een eigen persoonlijke ontwikkeling door. Natuurlijk ondersteunen we elkaar daar wel in. Als er fouten worden gemaakt, zijn wij hierover altijd eerlijk naar elkaar toe. Het is het motto waarmee ik zelf ben opgevoed!”


Van boven naar onder: medewerkers Rosanne, Tessie, Tamara en Dewi. - GeertFotografie

Evelien vindt het belangrijk om kritisch te blijven op het overheidsbeleid. ,,We moeten voorkomen dat we omkomen in de regels en plannen. Het mag nooit ten koste gaan van het kind. Tijd nemen voor het kind, dat is echt Jottum!” Jottum! gaat uit van haar eigen kracht en volgt haar eigen ideeën en plannen. Zo volgt Evelien graag haar eigen hoofd en laat zich niet meeslepen door bijvoorbeeld concurrerende bedrijven. Collega Ilona: ,,Persoonlijk contact met de ouders staat voorop. Het is een bewuste keuze om niet met scanners of apps te werken. Op de groep zul je ook geen magnetrons en tablets vinden. Ook is gekozen voor telefoons met minimale straling. ,,Goede, biologische voeding is belangrijk. Hoe fijn is het ook om lekker gewoon met potten en pannen in de zandbak te spelen, lekker vieze handen maken. Alles in het belang van het kind. Het kind mag hier echt kind zijn.” 

HULP AAN STARTERS De rol van Evelien is de laatste tijd veranderd. Ze heeft het voornemen om zich ook te gaan richten op het begeleiden en adviseren van vrouwelijke ondernemers bij de start van hun onderneming. ,,Met mijn levenservaring kan ik jonge vrouwen waardevol advies geven. Mijn loopbaan is zeker niet altijd over rozen gegaan, maar met de geleerde lessen kan iedereen zijn voordeel doen.” Ze start momenteel haar nieuwe eigen onderneming, de ruimte bij HNK is al gehuurd. Het liefst zou Evelien een volledig flexibel kinderdagverblijf en Buiten Schoolse Opvang willen runnen. ,,Ouders kunnen dan hun kind komen brengen zonder veel administratieve rompslomp en zonder contract bijvoorbeeld. Vooralsnog is dat niet mogelijk vanwege de belastingdienst en ook niet makkelijk te regelen met de personele bezetting.” In de periode 2008-2012 heeft de onderneming zware tijden meegemaakt. Er was geen andere mogelijkheid dan elk dubbeltje omdraaien, zoveel mogelijk bezuinigen en vooral de medewerkers bij de zorgen betrekken zodat ze keuzes konden maken voor een studie of overstappen naar een andere baan. Dat is voor iedereen toen gelukt. Als je eerlijk alles met je medewerkers bespreekt, is het eindresultaat bijna altijd positief. 

LACHENDE KINDEREN Op de vraag hoe ze terugkijkt op de afgelopen jaren zegt Evelien: ,,Alles samengevat komt het eigenlijk neer op de opmerking die ik kreeg na een korte kennismaking met een aspirant vader die voor een rondleiding kwam. De vader wilde snel weg, had afspraken en zei ‘ik voel dat mijn kind hier in goede handen is. Ik zie alleen maar lachende kinderen op de groep en dat voelt goed´’. Niet alleen lachen de kinderen hier veel, maar ook wij met ons allen hebben veel plezier onderling. Er is geen dag dat we zeggen, we gaan naar ons werk. Werken met kinderen kan alleen maar slagen als het je passie is.”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 23 februari van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie