Zeta IT Security BV zet ethische hackers in om digitale kwetsbaarheden in kaart te brengen.
Zeta IT Security BV zet ethische hackers in om digitale kwetsbaarheden in kaart te brengen. StudioLiene

Zeta IT Security breekt digitaal in

9 maart 2022 om 13:26 Zakelijk

EDE Met stevige sloten en camera’s beveiligt u uw bedrijfspand. Maar hoe beschermt u zich tegen cybercriminelen? Vaak schiet dat tekort, concludeert Martin van der Poel van Zeta IT Security BV. De Edese security provider zet ethische hackers in om digitale kwetsbaarheden in kaart te brengen. ,,Cyberbeveiliging bij bedrijven en instellingen is vaak beroerd. Dat merk ik in de praktijk. Ondernemers onderschatten de risico’s of zien ze niet. Terwijl cybercriminaliteit steeds meer toeneemt en steeds geraffineerder wordt.” 

De geleden schade is gigantisch. Van der Poel: ,,Hackers kunnen het hart uit je bedrijf rukken en daarmee je financiën, ontwerpen en productie treffen. Ransomware kost je al snel 10 procent van de jaaromzet. De grootste schade ontstaat door het stilleggen van bedrijfsprocessen. Doordat steeds meer bedrijven slachtoffer zijn van deze misdrijven, lopen de kosten ook voor verzekeraars hoog op. Het gevolg hiervan is dat verzekeringsmaatschappijen terughoudender zijn in het vergoeden van financiële schade en dat ze meer eisen stellen aan de technische inrichting van ICT-omgevingen.”

ONZICHTBARE ZICHTBAAR Zeta IT Security maakt het onzichtbare zichtbaar. ,,Met pentesten testen we de ICT-omgeving op kwetsbaarheden en datalekken. Om een goed beeld te krijgen duurt een test gemiddeld drie maanden. Het personeel van Zeta ontvangt vooraf geen informatie van de opdrachtgever daarom brengen wij eerst het bedrijf in kaart. Precies zoals een hacker dit zou doen.”

Dit houdt in dat Zeta zoekt naar de posities en rollen van het personeel, de techniek en de digitale communicatiestromen. Daarna proberen de ethische hackers in te breken. ,,We zijn niet bang. Ons aanvalsplan is super creatief maatwerk. Denk bijvoorbeeld aan phishing mails, het kopiëren van inlogpagina’s, het binnensmokkelen van speciale usb-sticks.” Uit veiligheidsoverwegingen kan Van der Poel niet volledig open kaart spelen. ,,Naar de klant toe zijn we uiteraard wel transparant. Alles is vastgelegd in afspraken. Uiteraard is onze werkwijze juridisch en ethisch verantwoord.”

ONLINE PLATFORM Het eindrapport bevat conclusies en aanbevelingen. ,,Wij werken veel samen met ICT-bedrijven. Ook zij laten ons pentesten uitvoeren, anders keurt de slager zijn eigen vlees. Net als bij een autobedrijf. Voor schades lopen daar een taxateur en monteur rond.”

Een APK-keuring laat je nooit eenmalig uitvoeren. Datzelfde geldt voor cybersecurity scans. ,,Het moet dagelijks op de agenda staan. Je kunt het beste een pentest halfjaarlijks laten uitvoeren. Ook na een pentest kunnen we blijven toetsen op zwakke plekken en waarschuwen voor bedreigingen. Via een besloten online platform brengen we onze klanten en ICT-bedrijven samen. Onderling kunnen ze tips en ervaringen over cybercrime uitwisselen. Dit alles om de bewustwording van cybergevaren te vergroten.”

Meer informatie: Zie www.zeta.nl of bel naar 088-8040777.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Zeta IT Security. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie