Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo beveilig je een PC tegen Cyber Security gevaren

6 mei 2021 om 09:31 Partnercontent

Cyber Security is al jarenlang een hot topic. Waar voorheen juist grote bedrijven het slachtoffer waren van deze praktijken, wordt ook steeds vaker de consument het doelwit van hackers. Hoewel er bij consumenten misschien minder te halen valt, is de kans kleiner dat zij een computer of laptop op de juiste manier hebben beveiligd. Dus laten we je in dit artikel zien hoe je jouw pc kunt beveiligen tegen Cyber Security gevaren.

Wachtwoorden

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om jezelf te beschermen door goede wachtwoorden te gebruiken. Een van de belangrijkste tips die we je daarbij willen geven is om ook variatie aan te brengen in deze wachtwoorden. Veel mensen gebruiken namelijk hetzelfde wachtwoord voor alle accounts. Wordt je wachtwoord echter achterhaald, dan hebben de hackers direct toegang tot al jouw andere accounts. Maar hoe onthoud je deze wachtwoorden dan?

 Dit kun je simpelweg doen door gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Deze heeft een aantal unieke kenmerken:

  • Alleen toegang door middel van één masterwachtwoord.
  • Is in staat om wachtwoorden te genereren, waarbij gebruik gemaakt wordt van leestekens, letters, cijfers en symbolen.
  • Kan al jouw wachtwoorden op één plek bewaren.

Download een VPN

Daarnaast is een VPN aan te raden. Dit is een tool of applicatie die ervoor zorgt dat je veilig over het internet kunt surfen. De data die je namelijk verzendt en ontvangt, wordt versleuteld. Hierdoor kan deze alleen ontgrendeld worden door de ontvanger die de juiste code heeft. Daarnaast wordt ook de locatie van jouw laptop of computer verborgen. Wanneer je namelijk verbinding maakt met een VPN, neemt het IP-adres van jouw laptop of computer het IP-adres van de server aan. Hierdoor is het voor hackers niet te achterhalen waar de data vandaan komt. 

Updates uitvoeren

Daarnaast willen we je adviseren om te allen tijde de updates uit te voeren. Hoewel dit natuurlijk een proces is dat veel mensen graag overslaan, is het toch noodzakelijk. Doe je dit namelijk niet, dan hebben hackers namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van zogenaamde ‘reversed engineering’. 

 Wanneer applicaties of jouw device namelijk een update heeft, worden er bepaalde verbeteringen doorgevoerd. Deze hebben ook betrekking op de veiligheid van de applicatie of het device. Besluit je om deze updates niet door te voeren, dan betekent dit dat er na verloop van tijd een lek in de applicatie of op je device ontstaat. Na verloop van tijd plaatsen de ontwikkelaars deze verbeteringen online. Heb je de verbeteringen niet doorgevoerd, dan weten hackers precies waar het zwakke punt ligt. Hier kunnen ze dan gebruik van maken. 

Pas op met openbare wifi

Openbare wifi is zowel een zegen als een gevaar voor onlinegebruikers. Aan de ene kant is het natuurlijk geweldig dat je altijd en overal gebruik kunt maken van gratis wifi. Aan de andere kant doen hackers dit ook. Wanneer jij verbinding maakt met een openbaar wifinetwerk, hebben hackers de mogelijkheid om als het ware tussen jouw device en het openbare wifipunt te gaan zitten. 

 Hierdoor krijgen zij alle data die je normaliter naar het openbare netwerk zou versturen. Log je bijvoorbeeld in op je bankrekening of op je sociale media-accounts, dan krijgen de hackers alle data te zien. Hier kunnen ze vervolgens misbruik van maken. Heb je het niet nodig, dan zouden we adviseren om openbare netwerken te vermijden. Wil je er alsnog verbinding mee maken, dan zouden we willen aanraden om een VPN te activeren. 

Leer over online veiligheid

Het laatste advies is om zelf te blijven leren over de gevaren die er online zijn. Leer bijvoorbeeld mails herkennen die van een slechte bron afkomstig zijn, let op met het klikken op advertenties en leer websites te herkennen die wellicht een virus bevatten. Op die manier kun je jezelf het beste beschermen tegen de gevaren van het online internet. 

 Er zijn dus een aantal verschillende maatregelen die je zelf eenvoudig kunt doorvoeren. Installeer bijvoorbeeld een VPN, let op met je wachtwoorden en voer je updates uit. Natuurlijk is het opdoen van kennis over Cyber Security ook enorm belangrijk. Volledige veiligheid kunnen we natuurlijk nooit garanderen, maar als je deze maatregelen doorvoert, is de eerste veiligheidsmuur opgebouwd. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie