Afbeelding
Melissa Ouwehand
De specialist

Miljoenen euro’s aan uitvaartpolissen in de la

Zakelijk

EDE Weet u waar uw eigen uitvaartverzekering geregeld is of die van uw ouders, familielid of dierbare waar u later de uitvaart voor moet regelen? Wij kunnen het eenvoudig voor u uitzoeken.

In de jaren vijftig en zestig hebben Nederlandse consumenten massaal een uitvaartpolis afgesloten. Daar deed je toen goed aan aangezien de salarissen niet hoog waren en je voor later toch goed voorbereid wilde zijn mocht er iets gebeuren. Ik weet nog goed dat vroeger bij mijn ouders thuis de verzekeringsman een paar centen kwam halen voor de premie van de polissen. In al die jaren dat je ouder wordt betaal je premie voor deze uitvaartverzekering. 

Bij sommigen zelfs levenslang tot aan je overlijden. Veel mensen denken dat die oude polissen niets meer waard zijn omdat die maatschappij niet meer bestaat. Maar al die oude polissen vertegenwoordigen tegenwoordig nog steeds een waarde. 

OVERNAME VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJ Bij een overname van een bedrijf worden ook de oude verzekeringspolissen overgenomen en die blijven hun waarde behouden. Maar bij welke verzekeraar moet je nu zijn als je eigen verzekeraar niet meer bestaat?

Vaak weten de verzekerden zelf of hun kinderen, broers of zussen of neven en nichten niet hoe het geregeld is met de uitvaartverzekering. Maar later moeten zij wel de uitvaart regelen. Je kunt je dus beter hierin voorbereiden zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Praat er over met je dierbare, dat neemt later veel onduidelijkheid weg. 

OVERNAMES Alle overnames in deze verzekeringen maakt het er niet makkelijker op. Polissen krijgen bij de overname weer een ander polisnummer en zijn daardoor nog moeilijker te traceren. Hierdoor worden er veel polissen niet geclaimd en blijft het geld achter bij de verzekering. Met recht zonde van het betaalde premiegeld en ook pijnlijk als men hierdoor keuzes maakt rondom de uitvaart vanwege een eventueel geldtekort, terwijl er gewoon verzekeringsgeld beschikbaar was. 

ONDUIDELIJK En zo zijn er wel meer onduidelijkheden. Nabestaanden worden regelmatig gewezen door een grote verzekeraar zoals Dela, Yarden of Monuta dat ze geld mislopen op als ze naar een kleinere en particuliere uitvaart-ondernemer toe willen. Dit geldt alleen als u daar een naturaverzekering (een verzekering in diensten) heeft. Een verzekering in geld wordt altijd uitgekeerd.

Verzekeraars moeten echter altijd het geldbedrag uitkeren voor de vastgestelde waarde van de naturapolis. Die bedragen zijn bij ons bekend. Het ligt dan vaak aan de keuzes voor de uitvaart of het veel geld scheelt of je naar de polishouder gaat om de uitvaart te regelen of je kiest iemand die bij je past als uitvaartverzorger. Maak je namelijk hele andere keuzes voor je uitvaart dan in je Naturapolis staat beschreven, dan gaat ook bij de grote maatschappijen het bij te betalen bedrag fiks oplopen. 

BEGROTING Indien u later niet voor verrassingen wilt komen te staan laat het ons dan voor u uitzoeken, dit is geheel vrijblijvend en zonder kosten. Wij maken een nauwkeurige begroting aan de hand van de uitvaartwensen zodat u weet waar u later aan toe bent. Dit geeft veel rust voor later. Kijkt u ook eens op onze site voor één van onze uitvaartpakketten of belt u ons voor een afspraak op 06-10710789. U kunt de polissen ook meenemen naar één van onze inloopavonden. 

Uitvaarthuys Bennekom, Weerkruislaan 97A op donderdagavond 19 mei van 19.00 tot 21.00 uur. Uitvaarthuys Ede, Voorsterweg 10 op dinsdagavond 24 mei van 19.00 tot 21.00 uur.

Dit artikel wordt u aangeboden door Dineke de Ruiter Uitvaartzorg, Voorsterweg 10, 6717 GS Ede, 06-10710789 (24 uur per dag), dineke@deruiteruitvaartzorg.nl, www.deruiteruitvaartzorg.nl

advertentie