Karin de Grip: ,,Iyengar yoga nodigt je uit om zonder afleiding met jezelf aan de slag te gaan."
Karin de Grip: ,,Iyengar yoga nodigt je uit om zonder afleiding met jezelf aan de slag te gaan." Freek Wolff

Simply Yoga aan de Parkweg bestaat tien jaar: ‘Iyengar yoga is compleet en slim’

Zakelijk

EDE De naam zegt het al: geen fratsen, het draait om je eigen beoefening. Simply Yoga brengt ontspanning door inspanning, zegt Karin de Grip (47). Haar studio aan de Parkweg 77 bestaat tien jaar, met als basis de allround methode van Iyengar yoga, voor jong en oud.

Op blote voeten en met vaste tred voelt de yogalerares zich volledig thuis op de warme grenen vloer. Er zijn matjes en yogaprops die kunnen helpen bij de oefeningen. Maar het eigen lichaam staat centraal. Ze studeerde in Wageningen en kampte destijds met stress en rsi-klachten aan armen en nek. ,,Ik begon met yoga en merkte al snel dat ik baat had bij de traditionele lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken van Iyengar yoga.”

Na haar studie vertrok Karin naar landen als Mali en Kenia om met haar landbouwkennis bij te dragen aan lokale ontwikkeling. Eenmaal terug in Nederland zocht ze een goede Iyengar yogaleraar en volgde ze de opleiding in Amsterdam om zelf gecertificeerd docent te worden.

,,Iyengar yoga is een complete en slimme methode. Het is gericht op de uitlijning van het lichaam en de geest. Om die twee in balans te krijgen. De technieken helpen mensen uitstekend in die richting. De yoga hulpmiddelen steunen je daarbij, als je bijvoorbeeld minder lenig of wat ouder bent of met blessures kampt. Er is altijd een mouw aan te passen.”

PRAKTISCHE OEFENINGEN Iyengar yoga heeft niks met zweverigheid te maken en draait om praktische oefeningen om letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Bij Karin draait het niet zozeer om sfeercreaties. ,,Dat is prima om je er prettig bij te voelen, maar dan loop je de studio uit en sta je weer in het ‘echte’ leven. Iyengar yoga nodigt je uit om zonder afleiding met jezelf aan de slag te gaan. Om met je eigen lichaam te oefenen, juist als middel om de aandacht en geest te leren richten. Het meditatieve aspect zit in deze yogavorm geïntegreerd.”

Simply Yoga hanteert een gedegen opbouw, voor zowel beginners als gevorderden. ,,In het begin werken we veel met staande houdingen, om gewoon goed op je voeten te leren staan en een rechte houding aan te nemen. Om letterlijk stevig met beide benen op de grond te staan en gezond te bewegen. Dat heeft effect naar binnen toe, hoe je wervelkolom gedragen wordt, hoe je het zenuwstelsel belast en je brein voedt. Vaak letten we daar niet op, waardoor allerlei klachten zich kunnen ontwikkelen.”

JONGEREN Karin heeft veel trouwe leerlingen, ook uit de verre omgeving. Ze wordt blij als ze merkt dat het fysieke en mentale potentieel van haar deelnemers wordt verruimd. ,,Het is zo’n geschikte beoefening voor iedereen in onze moderne samenleving en draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het past bij iedere leeftijd. Ik heb leerlingen van 18 én 84, en alles daar tussenin.” Ze ziet graag jongeren over de vloer komen om actief mee aan de slag te gaan en er is ook een les voor ouderen. De lerares vindt yoga vooral leuk. ,,Je leert jezelf meer (her)kennen, met je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden, fysiek en mentaal. Om te accepteren, waarderen, jezelf te ontwikkelen en een nieuwe richting in te slaan. En het houdt je in het hier en nu.”

Geïnteresseerden kunnen beginnen met een proefles of -maand. Er is een (gratis) kennismakingsles op 27 augustus en een zesweekse introductiecursus vanaf 7 september. Meer informatie: www.simply-yoga.nl of tel. 06-26990345.

Dit artikel wordt u aangeboden door Simply Yoga. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

advertentie
advertentie