,,Wij hebben hart voor de kinderen, de ouders én voor elkaar.”
,,Wij hebben hart voor de kinderen, de ouders én voor elkaar.” Marloes Kleijer

Jottum!: 34 dames en een klusjesman die gezien worden

1 maart 2023 om 12:30 Zakelijk

EDE Jottum! is niet meer weg te denken uit de Maandereng in Ede. Eigenaresse Evelien Veenendaal richtte Jottum! op in 2000. Inmiddels werken er 34 dames én een klusjesman. Het hart van het bedrijf, het kantoor, wordt draaiende gehouden door Ilona Nieuwenhuis, Dewi de Ruiter, Suzanne Bogers en Monika Roelofsen.

Jottum! is kinderdagverblijf, peuterclub en buitenschoolse opvang in één. De Jottum!-organisatie biedt dagelijks aan 75 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar op professionele en verantwoorde wijze opvang in een veilige omgeving en biedt daarnaast plek aan 53 bso-kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Flexibele opvang, dat is waar het allemaal om draait.

VROUWENBEDRIJF

,,Wij zijn op onze klusjesman, die bij de kinderen beter bekend is als ‘opa Geert’, na met allemaal dames. Jottum! is dus een echt vrouwenbedrijf. De meesten van ons werken hier ook al een hele poos”, zegt Dewi. Zelf werkt zij al 21 jaar bij de organisatie. ,,Ik ben begonnen op de groep en tegenwoordig ben ik verantwoordelijk voor interne- en medewerkerszaken.”


Van links naar rechts: Ilona Nieuwenhuis, Suzanne Bogers en Dewi de Ruiter. Monica Roelofsen was niet aanwezig. - Marloes Kleijer

Ook Ilona, Suzanne en Monika zijn begonnen als pedagogisch medewerker, oftewel op de groep. Ze zijn in de loop der jaren binnen de organisatie doorgegroeid. Ilona (al vanaf dag één werkzaam bij Jottum!) is directieassistent, Suzanne doet de planning en administratie en Monika is pedagogisch coach, maar staat ook op de groep. Suzanne en Monika werken allebei zo’n negentien jaar bij Jottum!.

PRETTIG

Als de dames Jottum! moeten omschrijven, vallen er woorden als ‘geborgenheid’, ‘korte lijnen’ en ‘vertrouwd’. ,,Ik denk dat wij ons hier allemaal heel prettig voelen”, zegt Ilona. ,,Als er iets is, kunnen wij altijd bij iemand terecht. Dat is heel fijn. Er heerst geen ‘via via-cultuur’. De lijnen zijn écht heel kort. Ik denk dat dat ook wel één van de redenen is dat iedereen hier al zo lang werkt. Ook de medewerkers op de groepen werken hier allemaal al heel lang.”

,,Ik denk dat de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden hier ook een belangrijke rol in spelen”, zegt Suzanne. ,,Er wordt altijd heel serieus omgegaan met wensen en gekeken wat er mogelijk is om die wensen in vervulling te laten gaan.” Dewi: ,,Tegelijkertijd is het een wisselwerking. Omdat wij affiniteit hebben met kinderen en uit de groepen komen, weten we ook precies wat er in de praktijk speelt. Dat is toch anders als er een ‘extern’ persoon op kantoor zit.”

UITROEPTEKEN

Dit alles maakt volgens hen dat Jottum!, Jottum! is. Met het onmisbare uitroepteken, omdat Jottum! staat voor een bijzondere organisatie met enthousiaste medewerkers. ,,Een kreet van enthousiasme dus”, zeggen zij. ,,Wij hebben hart voor de kinderen, de ouders én voor elkaar. Een hartje is dan ook een symbool dat binnen Jottum! vaak te zien is. Er is ruimte om betrokken te zijn bij zaken in elkaars levens. Soms zijn dat verdrietige dingen, maar natuurlijk ook mooie gebeurtenissen, zoals onze eerste liefde, bruiloften en de geboorte van onze eigen kinderen.”

De medewerkers van Jottum! geven ook de ouders graag het gevoel dat zij serieus worden genomen. ,,Wij leven in zo’n snelle digitale wereld dat het belangrijk is om de tijd te nemen om met ouders te praten als dat nodig is of als zij dat graag even willen”, aldus Ilona. Suzanne: ,,Dat begint al met de planning. Als ouders hun kind hebben aangemeld, gaat dit standaard gepaard met een aantal persoonlijke vragen. Zij kunnen ons op hun beurt altijd bellen als zij zelf vragen hebben. Wij vragen ook altijd of de ouders een rondleiding willen.”

KEUZES

In al die jaren hebben zij veel meegemaakt bij Jottum!. Zo was er de derde locatie aan de Verlengde Blokkenweg die moest sluiten en waren er natuurlijk de coronajaren. ,,Dat heeft ons als team alleen maar sterker en nog flexibeler gemaakt”, aldus Ilona. Ook werden er belangrijke keuzes gemaakt. Dewi: ,,Wat eten en drinken betreft is veel tegenwoordig biologisch. Dat is een hele bewuste keuze geweest en betekent dat er bijvoorbeeld geen zoet broodbeleg meer is. Alles met toegevoegde suikers is uit den boze.” Daarnaast is het meubilair bij de organisatie vernieuwd. ,,Van normale ledikantjes naar stapelbedjes.”

Eén voorwerp komt er bij Jottum! echter absoluut niet in: tablets op de groep. ,,Natuurlijk is er op kantoor heel veel gedigitaliseerd, maar we gaan niet in alles mee. Op de groep blijven we werken met schriftjes waarin over de kinderen wordt geschreven en foto’s zijn via de site te bekijken. De reden is heel simpel: wij willen de kinderen persoonlijke aandacht blijven geven en de kwaliteit waarborgen, niet alleen maar met een tablet bezig zijn. Als we dat uitleggen aan ouders, snappen zij dit heel goed”, maakt Dewi vaak mee.

KERSTKAART

Iets wat zij nooit zullen vergeten is het afscheid van Janny Couwenberg. ,,Evelien is Jottum! samen met haar begonnen en zij is met pensioen gegaan. Wij hebben namens alle medewerkers toen een film over Janny en Evelien gemaakt. Dat was zó leuk”, zegt Dewi. Al snel volgen er nog meer onvergetelijke gebeurtenissen, zoals alle leuke personeelsuitjes, maar vooral ook de persoonlijke kerstkaart die Evelien iedere kerst voor alle medewerkers schrijft. ,,Iedereen krijgt een handgeschreven kaart en dan hebben we het niet over een paar woorden, maar een heel verhaal. Wij worden echt door haar gezien en dat waarderen wij enorm.”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 1 maart februari van deze krant.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie