Afbeelding
Pixabay

Meer voorzieningen uit Wmo voor inwoners Ede

5 december 2019 om 19:55 Zorg

EDE De gemeente Ede heeft de eerste helft van dit jaar meer maatwerkvoorzieningen (+5,5 procent) aangeboden vanuit de Wmo dan het jaar ervoor. Landelijk gezien groeide deze groep gemiddeld met 4 procent, tot ruim één miljoen mensen. Dat meldt het CBS donderdag op basis van cijfers over de eerste zes maanden van 2019.

Het gaat bij maatwerkvoorzieningen om hulpmiddelen en diensten die op een cliënt zijn afgestemd, zoals hulp in het huishouden of hulpmiddelen als een rolstoel of traplift. Daarnaast kunnen gemeenten vanuit de Wmo algemene voorzieningen aanbieden die voor alle inwoners toegankelijk zijn, maar die zijn in deze cijfers niet meegenomen.

Zaken als ondersteuning in huis of medische hulpmiddelen worden (deels) betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de decentralisatie van de zorgtaken in 2015 wordt dit geregeld door de gemeenten. Zij zijn daarmee verantwoordelijk voor het bieden van hulp en ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. 

EIGEN BIJDRAGE Gemeenten vergoeden niet alle kosten voor bijvoorbeeld een woningaanpassing of vervoersdienst. Ze vragen namelijk vaak een eigen bijdrage voor de Wmo-zorg op maat. Tot 1 januari 2019 was de hoogte hiervan afhankelijk van iemands inkomen. Tegenwoordig betalen zorgontvangers een vast bedrag van 17,50 euro per maand. Mensen met een hoger inkomen hoeven dit jaar dus minder zelf te betalen dan voorheen. Voor mensen met een lager inkomen – die doorgaans vaker gebruik maken van Wmo-zorg dan rijkere mensen – vallen de kosten dit jaar relatief hoger uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie