Leefstijlcoach Manon Bouwman van Sportservice De Vallei en manager Ton van Klaveren van Sports Valley, Ziekenhuis Gelderse Vallei openen het Leefstijlloket.
Leefstijlcoach Manon Bouwman van Sportservice De Vallei en manager Ton van Klaveren van Sports Valley, Ziekenhuis Gelderse Vallei openen het Leefstijlloket. Ernst-Jan Brouwer

Sports Valley en Sportservice De Vallei gestart met Leefstijlloket

1 juni 2021 om 13:35 Zorg

EDE Gezond leven is belangrijk: het helpt om ziekte te voorkomen en om weer fit te worden tijdens of na een (chronische) ziekte. Maar je leefstijl veranderen kan ontzettend lastig zijn. Sports Valley en Sportservice De Vallei starten daarom dinsdag met het Leefstijlloket. Een loket waarbij patiënten onder begeleiding van een leefstijlcoach op weg geholpen worden om gezonder te leven. Het doel is dat patiënten uiteindelijk zelfstandig de gezonde leefstijl langdurig volhouden.

,,Als ziekenhuis vinden we dat elke patiënt de route naar een gezonde leefstijl makkelijker moet kunnen vinden. We zijn ervan overtuigd dat het Leefstijlloket daarbij kan helpen”, zegt Ton van Klaveren, manager van het sportmedisch centrum Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ,,Wanneer een arts en patiënt samen bespreken dat het verstandig is gezonder te gaan leven, kan er ter plekke doorverwezen worden naar het Leefstijlloket. De patiënt kan vervolgens direct doorlopen voor een eerste consult bij de leefstijlcoach. Bovendien zijn de eerste twee consulten gratis, waardoor het laagdrempeliger wordt om gebruik te maken van deze mogelijkheid.”

LEEFSTIJLCOACH De leefstijlcoach kent de initiatieven en mogelijkheden in de regio, bijvoorbeeld de lokale wandelgroepjes, het aanbod aan aangepast sporten, informatie over gezond eten, maar ook welke financiële hulp er mogelijk is vanuit de gemeente. Dat is volgens de initiatiefnemers belangrijk, want als patiënten dichtbij huis aan de slag kunnen, is een gezonde leefstijl makkelijker vol te houden.

BREED ,,Als een patiënt bij ons komt, bespreken we eerst zijn of haar motivatie en hulpvraag. Dit kan bijvoorbeeld gaan over meer bewegen, gezonder eten, beter slapen, minderen met alcohol of stoppen met roken. Heel breed dus”, stelt leefstijlcoach Manon Bouwman. ,,De patiënt vult ook een vragenlijst in die inzicht geeft in de huidige leefstijl en hoe de kwaliteit van leven ervaren wordt. Daarna gaan we samen op zoek naar nieuwe mogelijkheden dichtbij huis. We zetten samen met de patiënt stapjes om gezonder te gaan leven. Dat zorgt voor motivatie. En als het nodig is, verwijs ik door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of diëtist of stem ik af met de stoppen-met-roken-consulent. Na een aantal maanden vult de patiënt de vragenlijst nogmaals in om te kijken of zijn leefstijl en kwaliteit van leven is verbeterd.”

Patiënten kunnen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur terecht bij het Leefstijlloket in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Consulten kunnen persoonlijk, telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. Er zijn drie gecertificeerde leefstijlcoaches van Sportservice De Vallei betrokken bij het Leefstijlloket.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie