Afbeelding
Ted Walker Fotografie
De specialist

Wel bewegen maar niet belasten met WaterFit: ‘Ik ga altijd moe maar heel voldaan weer naar huis‘

14 februari 2023 om 14:24 Zorg

BENNEKOM Fit worden of blijven, dat is het doel van WaterFit van Fysiotherapeutisch Centrum Van Bergen. Door middel van verschillende oefeningen, met en zonder materialen, wordt er iedere dinsdag van 10.30 tot 11.30 bij ZwemZeker aan de Zandlaan in Ede gewerkt aan kracht en conditie.

,,En dat is ontzettend leuk om te doen’’, zegt mevrouw Marja Eweg. ,,Ik had wat klachten en ging op een dag naar de balie van de fysiotherapeut aan de Heerdlaan in Bennekom. ‘WaterFit’ zou voor u heel goed zijn’, was het advies van de receptioniste die mij te woord stond. En dat blijkt het zo’n anderhalf jaar later ook daadwerkelijk te zijn. Ik ervaar slijtage, en daarom is het ontzettend fijn om in het water bezig te zijn omdat je dan minder druk op het bewegingsapparaat ervaart.”

LEKKER ONTSPANNEN

Het advies aan mevrouw Eweg luidde ‘Wel bewegen maar niet belasten’. Hoe gaat het nu met haar en hoe heeft zij de therapie tot nu toe ervaren? ,,Het gaat heel goed, ik ben er heel erg blij mee’’, luidt het antwoord. 

,,Ik heb er iedere week weer zin in. We hebben een leuk groepje van voornamelijk dames en één heer. En Elisabeth Cohen, de fysiotherapeute, doet het ook heel leuk en professioneel. Waar hem die professionaliteit in zit? Zij let ontzettend goed op en stuurt daar waar nodig meteen bij. Daarbij komt ze ook rustig zelf het bad in om te helpen. En ze bedenkt ook leuke dingen om te doen. Je bent dus lekker ontspannen en ieder op zijn of haar tempo bezig en zonder dat je het door hebt werk je gecontroleerd en in een veilige omgeving aan je lijf en je klachten.”

HEEL DIVERS

Werken aan kracht en conditie in het water, dat is de theorie. Maar wat doet de groep dan in praktijk? ,,O, dat is heel divers’’, reageert Marja Eweg. ,,Het zijn voornamelijk activiteiten met veel beweging natuurlijk. De weerstand van het water zorgt ervoor dat die bewegingen meer kracht kosten. Er wordt bijvoorbeeld een parcours met oefeningen uitgezet. Iedere oefening, op ieder station, doe je een minuut en dan beweeg je weer naar het volgende station. En we doen ook spelletjes met een bal bijvoorbeeld. Elisabeth staat dan op doel, een soort waterpolo doel, en dan spelen we drie tegen drie. Nee, het is echt ontzettend leuk om te doen en natuurlijk goed voor je lijf. Ik ga altijd moe, maar heel voldaan weer naar huis. Ik kan het iedereen aanraden.” 

Waarom? ,,Het is goed voor lijf en leden, je bent altijd veilig en het is nog gezellig ook’’, zegt Marja Eweg-Maclaine Pont zonder na te hoeven denken tot besluit.

Dit artikel wordt u aangeboden door Fysiotherapeutisch Centrum van Bergen, Heerdlaan 39-41-43, 6721 GL in Bennekom. Tel. 0318-575165 of www.fysiomanueel.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie