Afbeelding
Ted Walker

Hockey: 'Competitie uitspelen met play-offs' is optie

Corona

EDE De competities van standaard teams kunnen worden uitgespeeld met alleen play-offs. Die optie noemde Erik Gerritsen, directeur van de KNHB als meest reële optie.

Eip Janssen 

,,We hebben als bond nog geen beslissing genomen', zegt Gerritsen in de uitzending van keepplaying.

,,We moeten daarin de afweging maken tussen een zo eerlijk mogelijk verloop van de competitie en reuring op de club. Die kunnen soms in tegenspraak zijn met elkaar. Dat wordt een lastige afweging.'

,,Misschien is het wel eerlijker om de stand te bevriezen, maar het is veel leuker om hem in een play-off-format uit te spelen. Met leven in de brouwerij en leven op de club, maar met wel de kans dat de nummer acht van de Overgangsklasse A of B - kampioen wordt. En de kansloze nummer twaalf zich toch nog handhaaft. Ik zou daar wel mee kunnen leven, maar dat is mijn mening en ik ga daar niet alleen over. Er zullen genoeg mensen zijn die dat niet zien zitten, dus daar moeten we het over hebben met elkaar en zorgvuldig beslissen', aldus Gerritsen.

[Alternatief aanbod in vakantie]

De directeur benadrukte nogmaals dat de prioriteit van de KNHB bij de verenigingen ligt. In een interview met hockey.nl zei hij eerder dat het coronavirus niet de geweldig verenigingsstructuur kapot mag maken. Gerritsen sprak de hoop uit in juni nog een mooie maand hockey te kunnen krijgen op de verenigingen. In de uitzending van keepplaying hield hij de mogelijkheid open dat verenigingen dit jaar nog langer doorgaan.

,,Stel dat we pas per 1 juni weer kunnen hockey, dan zouden we tot de zomervakanties kunnen hockeyen of misschien in zomer, samen met de clubs, wel een alternatief competitie-aanbod hebben.'

De Edese hockeyteams komen bij de mannen uit in de overgangsklasse en bij de vrouwen in de eerste klasse. De mannen bezetten in de overgangsklasse de vijfde plaats. De vrouwen staan tweede en hebben nog alle perspectief op de titel.  

De coaches Bastiaan Bunnik (Mannen) en Lukas Westra (Vrouwen) hebben bovenstaand artikel ook gelezen. Beiden geven aan niet graag in de schoenen van de bondsbestuurders te willen staan.

,,Je doet het nooit helemaal goed. er zijn zoveel onzekerheden. Maar wel is belangrijk dat op korte termijn duidelijkheid wordt verschaft. Is dit plan een goede optie of beschouwen we de huidige competitie 2019/2020 als niet gespeeld? Een vraag waarop snel een antwoord moet komen", geven beiden aan.

,,Op persoonlijke titel ben ik echt van mening dat het beter is de competitie als niet gespeeld te beschouwen. Natuurlijk staat de hockeyvrouwen er goed voor. Natuurlijk zijn er titelkansen. Ik benader deze bizarre situatie vanuit een neutraal standpunt. Voor mij mag eigen belang nooit voorop staan. De realiteit is ook dat er waarschijnlijk niet voor juni gespeeld kan worden. Mocht dan de competitie in play-offs worden afgewerkt omdat de bond dat zo beslist zullen we ervoor gaan. Maar het liefst wil ik met mijn team promotie afdwingen over 22 wedstrijden. dat is het meest eerlijk en zuiver", opent Lukas Westra.

Hij geeft nog aan dat als er een play-off systeem komt waarin er niet s meer op het spel staat dan alleen een hockeywedstrijd dat niet zijn voorkeur geniet. 

Hockeycoaches vinden gezondheid belangrijker dan uitspelen competitie. Niet redeneren vanuit eigen voordeelpositie.

,,In dat geval bijvoorbeeld vierhonderd kilometer reizen om in Groningen een 'fun' wedstrijd te spelen lijkt me een weinig aantrekkelijk gedachte. Maar nogmaals als de hockeybond tot zo'n besluit komt zijn we loyaal."

Zijn collega Bastiaan Bunnik vat het als volgt samen: ,,Als sporters willen we niets liever dan op het veld staan.  Je mist nu het contact in competitie verband. Maar als mens is voor mij maar een ding belangrijk. Is het verantwoord om te spelen voor je (in) directe omgeving. De mededeling van de overheid waren soms onduidelijk. Ik hoop dat komende week bij de update duidelijkheid komt voor scholen, horeca en sport enz." 

Het playoff idee vind Bunnik niet onaardig maar zet wel een kanttekening. 

,,Mocht de competitie niet uitgespeeld kunnen worden moet je bij de playoffs geen promotie/degradatie hanteren.  Gooi de overgangsklassen A en B bij elkaar en zet daarvoor iets in elkaar."

Beide coachen denken dat poule van vier dan nog wat wedstrijden opleveren waardoor het verenigingsleven herstelt. Daarbij rekening houdende met reisafstanden.

,,In normale omstandigheden heb je zo'n vijf weken nodig in de voorbereidingsfase. Dit om spelers fit zo niet wedstrijdfit te krijgen. Gegeven de omstandigheden moet dit nu in twee of drie weken kunnen. Er is met enige regelmaat contact met spelers. De fysio geeft ze programma's. De spelers proberen zelf de conditie op peil te houden. Maar het blijft behelpen. Niemand heeft ooit deze bizarre situatie mee gemaakt. Maar laat duidelijk zijn dat de gezondheid, het welzijn van iedereen voorop moet staan. daarna maken we ons pas weer druk om de sportactiviteiten", besluiten de hockey coaches realistisch.

advertentie