Afbeelding
BDUmedia

Live: extra maatregelen rond corona

12 maart 2020 om 15:38 Overig Coronavirus

EDE De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart.

Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen. 

21.45 uur: Dit liveblog is voor vandaag gesloten.

21.16 uur: Nationaal Park De Hoge Veluwe en de bezoekersfaciliteiten (met uitzondering van het Jachthuis) blijven open voor publiek. Het Kröller-Müller Museum gaat tot 1 april dicht. Alle publieksactiviteiten, evenementen, excursies en rondleidingen zijn tot en met 30 april geannuleerd.

21.09 uur: Ook de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) stopt met het geven van onderwijs. Aan de studenten en docenten maakt de onderwijsinstelling bekend dat op de locaties in Dordrecht en Ede alle lessen tot zeker 1 april uitvallen. Meer informatie in het al eerder gepubliceerde bericht

20.57 uur: Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

20.21 uur: De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zorgen ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Dat stelt de ouderenbond ANBO. ,,Zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen", aldus Liane den Haan, directeur van de bond.

19.49 uur: Bioscoop Pathé in Ede blijft open, maar er worden wel maatregelen genomen. Bezoekers moeten verspreid in de zaal zitten en de programmering wordt aangepast.

19.40 uur: De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

19.35 uur: Een vreemde politieke avond voor de Edese gemeenteraad vanavond. Eigenlijk helemaal geen politieke avond. Het vaststellen van twee bestemmingsplannen, over de Klinkenberg en het gezondheidscentrum Bellestein, kon niet doorgaan. Lees hier meer

19.30 uur: De wedstrijden van het eerste zijn er tot en met 31 maart uit, maar ZVV Ede laat de lokale zaalvoetbalcompetitie wel doorgaan. ,,Aangezien het landelijke advies is om evenementen met meer dan 100 personen niet door te laten gaan, maar er bij wedstrijden in de lokale Edese Competitie nooit meer dan 100 personen in 1 zaal zijn, gaan de wedstrijden in de Edese hoofdklasse, 1e klasse, 2e klasse en 3e klasse voorlopig gewoon door. Daarin nemen we mee dat in Ede nog geen besmettingen geconstateerd zijn en de gevallen in de regio ook minimaal zijn. Als bestuur blijven we de ontwikkelingen in de gaten houden en sluiten we nieuwe maatregelen niet uit.'' 

18.36 uur: Ook de Nederlandse korfbalbond heeft besloten al het korfbal tot en met 31 maart af te gelasten. Reehorst korfbal en DVO spelen dus ook niet komend weekend. Alle Edese sporten zijn daarmee van het sportprogramma verdwenen.   

18.33 uur: Bioscoop Pathé meldt dat de zalen niet dicht gaan. ,,Onze bioscopen worden niet gesloten. Wel wordt onze zaalcapaciteit aangepast zodat er niet meer dan 100 bezoekers per zaal bijeen zijn.'' 

18.24 uur: Ook bloemengroothandel Plantion in Ede heroverweegt acties naar aanleiding van de maatregelen die vanmiddag zijn aangekondigd. Ondanks dat de bloemenveilingen gewoon doorgaan, ziet Plantion toe op verschillende maatregelen. Alle klanten hebben een zogenaamde inloglicentie voor 'Kopen op Afstand' gekregen, waarmee er online ingekocht kan worden. Het verzoek vanuit Plantion luidt dat online klanten hun bestellingen gespreid komen ophalen en dat reguliere klanten alleen in een tribunebankje plaatsnemen. Verder zijn er alleen actieve kopers welkom in de 'afmijnzaal'. 

18.18 uur: Zwembad De Peppel is per direct op slot! Sportservice Ede neemt geen enkel risico en schort alle activiteiten (ook zwemles) op tot en met 31 maart. Lees hier een reactie.  

18.07 uur: De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) blijft vooralsnog open, maar de school treft wel verschillende (aanvullende) maatregelen, zo blijkt uit een mail die rondgestuurd is aan studenten. ,,Lessen, toetsen en reguliere onderwijsactiviteiten gaan door", stelt de onderwijsinstelling. De open avonden op 17 en 26 maart en 7 april zijn afgelast. Later maakte de CHE nog bekend dat verpleegkunde-studenten die stage lopen of werkzaam zijn in de zorg niet op school komen en docenten die ook in de zog werken voorrang verlenen aan afspraken met de zorgorganisatie waarin ze werkzaam zijn. Verder worden (hoor)colleges met meer dan 100 bezoekers afgelast of aangepast en zullen alle (CHE-)evenementen voor externen, groter dan 25 personen, tot aan de meivakantie worden afgelast. 

17.43 uur: Bij Pathé, de grote bioscoop langs snelweg A12 in Ede, zijn momenteel nog geen maatregelen bekend. Online meldt de bioscoopketen desgevraagd dat ,,de veiligheid van onze bezoekers en onze medewerkers gaat te allen tijde voor. Op dit moment zijn wij druk in overleg met de bioscoopbranche over de te nemen maatregelen. Zodra wij hier meer over weten kunnen we dit communiceren.''

17.39 uur: Verschillende horecagelegenheden op het Museumplein nemen maatregelen naar aanleiding van de ontwikkelingen en maatregelen die het RIVM heeft ingevoerd donderdagmiddag. Lees hier meer. 

17.22 uur: ,,In lijn met het landelijke beleid zijn we gesloten tot en met 31 maart'', meldt het Otterlose Kröller-Müller Museum op haar website. 

17.06 uur: Een woordvoerder van cultuurcentrum Cultura in Ede meldt desgevraagd dat ,,sowieso twee voorstellingen op de korte termijn'' niet doorgaan. Het gaat dan om voorstellingen met bezoekersaantallen boven de honderd. ,,We volgen de landelijke richtlijnen. Meer informatie, ook voor bezoekers die vragen hebben over hun al gekochte kaartje, plaatsen we op de site zodra het allemaal bekend is.'' De voorstellingen die niet door gaan: Joe Cocker The Life of a Man (vrijdag) en Percossa (zaterdag).  

16.56 uur: Ook de hockeycompetities liggen tot 1 april stil, meldt de KNHB. MHC Ede speelt dus voorlopig niet. 

16.47 uur: De technische commissie van handbalvereniging Reehorst meldt dat er gewoon getraind wordt. De club is niet met meer dan 100 personen tegelijk in de sporthal. Verder volgt later een bericht over de wedstrijden, de club volgt de richtlijnen van de handbalbond. 

16.42 uur: TweeVV is voorlopig vrij. De teams van de Edese volleybalclub spelen niet, tot in ieder geval 1 april. 

16.39 uur: Nog niet alle sportbonden hebben de wedstrijden van clubs uit de gemeente Ede afgelast. Maar het NOC*NSF is helder. De sportkoepel adviseert donderdag haar leden alle evenementen, zowel in de profwereld als de amateurwereld, niet door te laten gaan. De reden is de uitbraak van het coronavirus en de nieuwe maatregelen die donderdag in Nederland zijn aangekondigd. Naast de sportwedstrijden zelf is het beter ook alle andere clubbijeenkomsten in de sportwereld uit te stellen, aldus NOC*NSF bij het ANP. 

16.29 uur: Onder meer DTS Ede, poppodium Astrant en de Snuffelmarkt Ede kondigen maatregelen aan. Bij DTS wordt niet getraind donderdagavond. Bij Astrant is een optreden afgelast en de Snuffelmarkt gaat vrijdag niet open.  

16.21 uur: Protestantse Kerk Nederland (PKN) raadt kerkelijke gemeenten aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. Deze maatregel geldt tot en met 31 maart 2020. Dominee René de Reuver leidt op zondag 15 maart op NPO 2 (tijdstip nog onbekend) vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk een korte meditatie ter vervanging van de kerkdiensten die zondag niet door kunnen gaan. Deze uitzending wordt verzorgd door de EO. 

16.20 uur: Of er zaterdag wordt gekorfbald in de DVO-hal in Bennekom is nog niet bekend. De korfbalclub heeft wel besloten om de accommodatie ,,in ieder geval vanavond en morgenavond gesloten te houden''. Dat betekent dat er niet getraind kan worden. 

16.17 uur: De gemeenteraadsvergadering van donderdagavond gaat niet door. Dat heeft de gemeenteraad Ede bekendgemaakt naar aanleiding van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

16.11 uur: Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft inmiddels de bezoekersregeling aangepast. ,,Vanaf vandaag mag er maar één bezoeker per patiënt in het ziekenhuis komen. Ook bij polikliniekafspraken is slechts één begeleider toegestaan'', meldt het ziekenhuis. Kijk hier voor het bericht.  

16.06 uur: Het besluit van de overheid heeft grote gevolgen voor de lokale sporters en sporten. Het amateurvoetbal is afgelast, voor de rest van de sporten houdt de redactie het bij in het Sportprogramma.   

16.00 uur: Het kabinet adviseert iedereen om zoveel mogelijk thuis te werken. Scholen blijven voorlopig open. Lees hier wat er op de persconferentie vanmiddag bekend is gemaakt. 

15.55 uur: Ook al het amateurvoetbal is afgelast. Woensdag kregen de Edese waterpolovrouwen van Polar Bears al te maken met maatregelen. Hun eredivisie-duel tegen PSV in Eindhoven, dat voor komende zaterdag op het programma stond, werd afgelast. Donderdag werd bekend dat ook het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) waaraan Polar Bears-doelman Eelco Wagenaar zou meedoen, ook niet doorgaat

15.53 uur: Ook Edese scholen lieten vandaag aan Ede Stad weten dat buitenlandse reizen zijn geschrapt door het virus. Lees hier meer.

15.50 uur: Vandaag werd al bekend dat er in Ede en de rest van Nederland geen NL Doet gaat plaatsvinden. Het evenement, dat wordt georganiseerd door het Oranje Fonds, wordt uitgesteld omdat het volgens de organisatie niet verantwoord is om de activiteiten door te laten gaan. 

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: ede.stad@bdu.nl. 
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie