Afbeelding
Pixabay

Weekeinde lockdown amateursport duurt eindeloos lang

Corona

EDE Wat duurt een weekeinde zonder amateursport soms lang. Dit weekeinde zelfs letterlijk doordat de wintertijd inging. Een uur extra werd ons weer gegund.

Eip Janssen

Na de eerste sport lockdown maart jongstleden dacht ik eraan gewend te zijn. De tweede competitiestop kwam niet onverwacht. En dat nadat ik eerst nog mocht genieten van enige wedstrijden zonder publiek. Uiteindelijk wist het coronavirus de strijd ‘voorlopig ‘te winnen. Het kabinet nam de maatregel om de gehele amateursport stil te leggen. Dat was jammer voor de sporters en sportverenigingen. Maar met de wetenschap van nu dat het aantal besmettingen dagelijks de pan uit rijst in mijn ogen onontkoombaar.

Niet minder jammer voor de vele sportbonden. Zij leken er alles aan gedaan te hebben de amateursport op enigerlei wijze weer vertier te bieden. Sporten en bewegen is zowel fysiek als sociaal belangrijk. In eerste instantie leek sporten zonder publiek nog wel een goede tussenoplossing te zijn. Maar de praktijk was weerbarstiger. De ‘liefhebber’ zocht de randjes van het toelaatbare op. Jeugdteams hadden nog nooit ongevraagd zoveel chauffeurs. Spelers van elftallen die al klaar waren, verlieten niet altijd onmiddellijk het terrein. ,,Je weet maar nooit of ik nog mag of moet invallen”, was een veel gehoorde opmerking.

De clubbestuurder (ook een vrijwilliger maar dat vergeten we soms) moest de tribune leegvegen. Slechts schoorvoetend werd aan zijn of haar verzoek voldaan. Daarom kan ik wel begrip opbrengen voor de coronasportstop. In de praktijk is het voor (club)-bestuurders lastig alle regels die een verdere coronabesmetting tegen moeten gaan in de praktijk te laten werken. En wie wil er graag voor politieagent spelen?

Is het nog wel leuk te sporten met zoveel lastig uit te leggen regels. Hoe vermijd je op een sportveld het fysieke contact? Ga je in het vuur van het spel soms niet te ver? Neem je na het beëindigen van een wedstrijd de anderhalvemeterregel weer in acht? Nogmaals, handhaving is bijna niet te doen. Dat heeft, niet alleen in de sport, de praktijk wel geleerd. Het begint bij onszelf.

Is de sportstop dan alleen maar vervelend? Die vraag zal iedereen anders beantwoorden. Persoonlijk mis ik mijn tafeltennissen, mijn schaken, mijn bezoek aan de velden of zalen zeker. Maar het geeft mij en de krant (Ede Stad) ook gelegenheid mooie achtergrondverhalen te brengen. Ik kijk met plezier terug op twee mooie verhalen. Naar basketballer Michel van den Hoven en triatleet Alida Hagen heb ik uren ademloos geluisterd. Zonder enige schroom vertelden zij over hun geliefde sport en prestaties. Maar ook over een maatschappelijk doel. Van den Hoven zet zich in voor de jeugd op een basketbalveld in de wijk Veldhuizen. De premiumverhalen werden goed gelezen. De Ede Stad abonnementhouders misten niets, maar dat terzijde.

Het leverde ook een andere ervaring op. Beide sporters lieten weten vele reacties te hebben gehad. Michel van den Hoven (basketbalveld ‘De Ark’) werd benaderd voor een item door Omroep Gelderland. ,,Iemand liet me ook weten een online inzamelingsactie te willen starten om het veld op te knappen. Dank voor het artikel”, liet Michel nog weten. Meestal hoor je alleen iets als een naam verkeerd geschreven is of een citaat met eigen woorden is weer gegeven in plaats van letterlijk. Is dat de winst van het coronarespect? Dan ben ik daar blij mee.

‘Reglementen al aangepast’

Maar toch heb ik ook het gevoel iets te missen in de competitiestop. Wanneer de amateursporters de competitie weer mogen hervatten staat in de sterren geschreven. Persoonlijk verwacht ik dat niet meer in dit jaar 2020. Maar goed 17 miljoen deskundige virologen mogen een ander idee hebben. Betekent dat dan dat DTS Ede uit de grote KNVB Toto bekerstrijd wordt gegooid. En een behoorlijke premie misloopt. De KNVB dreigt er wel mee. Maar het kan toch niet waar zijn! De amateurclubs hebben het al lastig genoeg. En DTS Ede (maar alle amateurclubs) hebben het coronavirus toch niet alleen veroorzaakt! KNVB, schaam en bezin u als grootste sportbond van ons land.

Maar stel dat de sportcompetities niet of slechts deels kunnen worden voltooid. Is daar dan dor de sportbonden op ingespeeld? Ik ging op zoek en zag dat de hockeyers zich weinig zorgen hoeven te maken. De KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) heeft met een bijna wiskundige aanpak allerlei scenario’s beschreven. Dat hadden de hockeyers liever niet gehad, maar het is in coronavirustijd in ieder geval anticiperen op mogelijke uitkomsten.

Ik was benieuwd naar de uitwerking van de grootste sportbond in Nederland: de KNVB. Maar zijn dan en komen binnenkort met een opzet. Is er dan niet geleerd van de afgebroken competitie seizoen 2019/2020? Had in ieder geval de grote lijnen vast bekendgemaakt. Wat te doen bij slechts een ten dele uitgespeelde competitie? Is er dan promotie of degradatie en op welke wijze? Maar de KNVB is voor de amateursporters met ruim 1,2 miljoen leden oorverdovend stil tot op heden. Leuker kan ik het helaas niet maken.

Is er dan helemaal geen goed nieuws over de coronasportstop te melden? Ik denk, maar het is een heel persoonlijke opvatting, dat er in menig bestuurskamer geen gesprek over de trainer/coach hoeft plaats te vinden. Op welke basis moet het contract worden beëindigd? Wat zegt het dat je na een paar wedstrijden niet op de plaatst staat waar de club dat wel had verwacht? Slechts in het geval dat de trainer/coach zelf stopt is een mededeling van contract beëindiging op zijn plaats.

Het zijn zomaar een aantal opmerkingen in een sportloos amateurweekeinde. Er zullen ongetwijfeld andere meningen of opvattingen zijn. Dat mag en graag zelfs. Maar praat erover op gepaste (anderhalve) meter afstand. Vooralsnog lijkt dat de enige manier om de wedstrijd van het coronavirus te winnen zolang er geen afdoende vaccin is. Doe je mee? Namens alle andere (sportende) Nederlanders die het ‘niet normale’ willen vervangen door het ‘normale’. Bedankt. Let op jezelf en anderen.

advertentie