Afbeelding
Boy Imminck

Belangenvereniging: ‘Dit staat gelijk aan een totale lockdown van de amateursport’

2 november 2021 om 21:59 Corona

EDE (ANP) De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd ter bestrijding van het coronavirus ,,staan gelijk aan een totale lockdown” van de Nederlandse amateursport. Dat zegt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen. ,,Wie dit van ons verlangt is niet ter zake kundig. De Tweede Kamer moet dit tegenhouden. Deze maatregel schiet zijn doel totaal voorbij. Dit is onvoorstelbaar.”

Iedereen van 18 jaar en ouder moet een coronabewijs overleggen voordat hij een sportcomplex mag betreden. Van Olffen: ,,Elke trainingsavond, elke wedstrijddag. We praten over complexen die van alle kanten vrij toegankelijk zijn. Geen enkele club kan hier de controle over behouden. Daarnaast heeft elk elftal wel enkele spelers die niet zijn gevaccineerd. Zonder hen kan de competitie niet worden afgemaakt.”

,,En dan wil men dit ook nog zaterdag al laten ingaan”, zegt een verbijsterde Van Olffen. ,,Hoe dan? Wie gaat dit regelen? Het sporten wordt de mensen onmogelijk gemaakt, of het nu voetballers, tennissers of badmintonners zijn. Wie bedenkt zoiets? Ik heb me deze hele periode van corona nooit uitgesproken over maatregelen, dat is niet aan mij. Maar dit gaat te ver. Ik ben nu echt boos.”

Van Olffen: ,,Het ontbreekt het kabinet kennelijk aan ieder inzicht over hoe een club functioneert. Zelfs al zouden sporters besluiten zich nu alsnog te laten vaccineren, dan duurt het vijf weken voor ze weer kunnen spelen. Dan ligt de competitie al overhoop. Wat denk je dat er gebeurt met clubs uit Urk en Staphorst. Maar als mensen denken dat de problemen zich alleen op deze plekken voordoen vergissen ze zich. Het speelt ook in de Randstad, in de wijken. Lang niet iedereen weet wat er aan de hand is. Er zullen zich het komend weekeinde spelers met hun tas bij de club melden, die echt geen idee hebben wat een QR-check eigenlijk inhoudt.”

Ook de KNVB en sportkoepel NOC*NSF roepen de Tweede Kamer op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet de organisatie naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van het kabinet. Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt over een dergelijk bewijs beschikken.

,,De plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal zijn praktisch gezien onuitvoerbaar”, zegt de KNVB. ,,Vrijwilligers zijn goud waard, maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen.”

De bond vraagt om begrip. ,,Het amateurvoetbal heeft met alle coronamaatregelen meebewogen, maar dit is gewoon een brug te ver en niet handhaafbaar. De termijn waarop de maatregel ingaat, komend weekend, is helemaal onhaalbaar. Krijgen verenigingen die deze stap niet (tijdig) kunnen nemen dan een boete? Het leidt allemaal tot grote onrust en trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers.”


De KNVB zegt verder dat deze maatregel verstrekkende gevolgen heeft voor de competities van teamsporten. ,,De huidige vaccinatiegraad is 87%. Dus voor een gemiddeld elftal kan straks niet elke speler meespelen. Dit aantal zal per team verschillen maar loopt straks als een rode draad door de tienduizenden teams die in de competities uitkomen. Hoeveel teams zullen hierdoor moeten afhaken? Hoeveel wedstrijden zullen komen te vervallen, ook voor gevaccineerde spelers omdat hun tegenstanders zich terugtrekken? Hoeveel zal er straks door ruim 600.000 amateurvoetballers van boven de 18 jaar minder worden gesport, met kwalijke gevolgen voor hun gezondheid?”

Volgens de KNVB onderschat Den Haag opnieuw de kracht van de sport en daarmee de positieve invloed die het heeft op de gezondheid en de gezondheidszorg. ,,Dat is teleurstellend, juist tijdens een pandemie. Voetbal is bovendien veilig. Het aantal langere contactmomenten is minimaal en op het veldvoetbal bevindt men zich in de frisse buitenlucht. Er zijn dan ook geen coronabrandhaarden bekend die hun oorsprong op het voetbalveld hadden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie