De vrouwen van MHC Ede, zondag kampioen geworden tegen Bully.
De vrouwen van MHC Ede, zondag kampioen geworden tegen Bully. Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Hockeysters MHC Ede kampioen na gelijkspel tegen concurrent

22 mei 2022 om 14:29 Hockey

EDE De hockeysters van MHC Ede zijn zondagmiddag in eigen huis kampioen geworden. Door een 1-1 gelijkspel tegen concurrent Bully is de ploeg niet meer te achterhalen.

Ede had genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden. De ploeg nam een 1-0 voorsprong, maar vijf minuten voor tijd werd het toch nog 1-1. Toen Ede dacht dat de wedstrijd afgelopen was en iedereen al stond te springen, gaf de scheidsrechter alsnog een strafcorner aan Bully. De laatste actie van de wedstrijd leverde geen goal op, waardoor Ede de champagne ontkurkt mocht worden. ,,Eigenlijk zijn we twee keer kampioen geworden”, lachte Dymphe Laan na afloop opgelucht.

SPANNING SLOPEND De tweede strafcorner in blessuretijd was voor vriend en vijand verrassend. Ook aan Bully zijde was daar niet meer op gerekend. Lang bleef ook na afloop onduidelijk waarom de arbiters zo’n vreemd einde aan deze ongemeen spannende ontknoping van de topper maakten.

,,Er werd voor het einde gefloten. Maar een van de twee scheidsrechter vond dat er bij de eerste strafcorner een ’hakbeweging’ was gemaakt door een Ede-speelster. Dan is de regel dat de strafcorner mag worden genomen en pas als de bal buiten de cirkel is, is het tijd. Wat duren tien seconden dan lang”, vulde een zeer blijde Ede-coach Lukas Westra aan.

,,De wedstrijd tegen Bully was niet onze beste van het seizoen. Maar over het gehele seizoen bekeken is Ede toch wel de terechte kampioen. De zeperd tegen Houten (0-5) van vorige is goed verwerkt. Natuurlijk stond er spanning op deze wedstrijd. Dat lijkt ons vrij normaal. Voor alle speelsters is het kampioenschap en promotie naar de overgangsklasse een beloning van heel hard werken dit seizoen”, oordeelde het duo.

PERFECT De start was voor de Edese hockeysters er een om van te dromen. Binnen twee minuten een 1-0 voorsprong. ,,Ik mocht een strafcorner nemen, die uiteindelijk door Allisha de Bock perfect werd verzilverd. Een droomstart waarvoor je tekent”, keek Dymphe Laan terug. ,,Of het verstandig was te spelen na mijn zware blessure vorige week? De vraag stellen is hem beantwoorden. Je wilt deze kampioenswedstrijd niet missen. Op het moment dat ik ‘groen’ licht kreeg was ik echt blij. In de wedstrijd heb ik niet aan mijn handblessure gedacht.”

In het eerste kwart kwam goed uit wat coach Lukas Westra voorafgaande aan deze wedstrijd al opmerkte. ,,De ploeg is optimaal gemotiveerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat het niet mis zal gaan.” Verdedigend stond Ede als een huis. Het super enthousiaste publiek aan de lijn stuwde de Edesen als het ware voort. In het tweede kwart lieten Dymphe Laan en de goed spelende Lieke van Enckevoort kansen liggen.

Keepster Alieck Keilman redde een aantal malen uitstekend - Theo Beumer

,,In het tweede kwart lieten de gasten overigens zien dat zij terecht tweede staan. Ede moest af en toe terug, terwijl we dat niet wilden”, analyseerde Westra. Een geweldige redding van keepster Alieck Keilman zorgde ervoor dat de thuisclub met een 1-0 voorsprong ging rusten.

Bully kwam geweldig de kleedkamer uit. ,,Ik weet niet wat er in de thee zat. Aanval op aanval golfde op ons doel. Dat leverde Bully een zeer omstreden strafbal op”, had Laan gezien. In een duel tussen een Bully speelster en keeper Keilman kwam de tegenstandster ten val. Enig overleg tussen de arbiters volgde. Was er een ‘VAR’ geweest zou waarschijnlijk Ede de vrije bal hebben gekregen. Nu kreeg Bully een strafbal die Alieck Keilman perfect onschadelijk maakte.

,,Ik begreep soms niet te veel van de beslissingen van de scheidsrechters. Maar gelukkig ik niet alleen omdat ik misschien niet de goede bril op had”, meende Westra spottend. Met goed keeperswerk van Keilman hield Ede de 1-0 voorsprong vast. Voor het vierde en laatste kwart pepte de andere Ede coach Floris – Jan den Houting de ploeg op. ,,Jullie kunnen het. Meters maken. Vlijmscherp nog een kwart en je bent overgangsklasser”, meende de Ede coach die komend seizoen aan het roer staat.

VERTREK ,,Ik denk dat het vertrek van Lukas Westra aan de ene kant heel jammer is. Hij heeft zes jaar ziel en zaligheid aan deze ploeg gegeven. Maar anderzijds is een ander gezicht misschien ook wel goed voor deze groep”, meende Laan. ,,Ik heb deze groep naar elkaar zien groeien. De meeste speelsters lopen al haren hier rond. Zij zijn gekomen uit de Ede opleiding, waaraan velen naast mij een bijdrage hebben geleverd. Ik was als het ware de laatste jaren het eindstation, maar zeker niet de enige”, gaat de naar Bemmel vertrekkende Westra bescheiden verder.

Ede overleefde een ware stormloop van Bully dat zelfs de doelman opofferde. Met een speelster extra werd geprobeerd Ede te overvleugelen. Het lukte Ede mede dankzij enig fortuin overeind te blijven. En ondanks het feit dat de arbitrage warrig was. Na slopende seconden die bij vele toeschouwers grijze haren veroorzaakten konden de slingers uit de tas en de champagneflessen uit de kistjes.

MHC Ede-voorzitter Alex Kiffen zag zijn speelsters met de medailles lopen. ,,Dit wordt een hele lange derde helft”, eindigde Dymphe Laan. ,,Wij hebben onze hond elders ondergebracht. Ik denk dat ik vanavond hier het licht uit doe”, schreeuwde Lukas Westra voordat hij in het feestgewoel verdween.

De stand in de eerste klasse met voor Ede nog een wedstrijd is Ede kampioen en promovendus met 21-52. Bully volgt op vijf punten. Zondag sluit Ede de competitie af bij het Nijmeegse Apeliotes.

Bekijk hieronder de video van de kampioenswedstrijd.