Afbeelding
Freek Wolff

Onderzoek naar problemen bij zwerfjongeren

28 april 2019 om 11:42 lokaal

EDE In samenwerking met McDonald's Ede trakteerde Bemoeizorg Zwerfjongere IrisZorg Ede donderdag jongeren op een maaltijd. Bovendien werkten zij mee aan een onderzoek van Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN).

Freek Wolff

De organisatie deed in twintig verschillende steden een onderzoek, om de problematiek van zwerfjongeren beter in kaart te brengen. In 2009 bracht de Algemene Rekenkamer een rapport uit over zwerfjongeren. De vraag nu is: Wat is er in de afgelopen tien jaar veranderd?

INTERVIEW Om die reden heeft SZN het initiatief genomen om aan het einde van dit jaar een onderzoek te presenteren. Dit keer niet beginnend bij de instanties, maar bij de jongeren zelf. Daarom is gekozen om in twintig steden in Nederland, waaronder Ede, zwerfjongeren te interviewen en hun verhalen op te tekenen. ,,We zijn benieuwd naar de uitkomsten", verklaren Katherina Soetendal van IrisZorg en Menno Kersten van het Leger des Heils.

ENTHOUSIAST De jongeren waren erg enthousiast dat zij een maaltijd kregen voor het beantwoorden van een paar vragen. ,,Ik heb al een lange tijd geen McDonald's menu gegeten, inclusief milkshake", zegt één van de jongeren.

AANPAK Dit jaar lanceert staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren. De inspanningen moeten ertoe leiden dat alle ruim 12000 dak- en thuisloze jongeren (tussen de 18 en 27 jaar) de komende jaren geholpen worden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen huis. Bovendien moet in de toekomst een nieuwe instroom van dak- en thuisloze jongeren worden voorkomen.

WANTROUWEN De jongeren hebben wantrouwen in de hulpverlening en instanties. Ze voelen zich niet gehoord, niet gezien en niet begrepen. Een jongere vertelt dat hij op jongere leeftijd uit huis is geplaatst en tot zijn achttiende meer dan 350 hulpverleners heeft gezien. ,,Hoe kan ik een relatie opbouwen met een hulpverlener die binnen de kortste keren weer verdwijnt uit mijn leven. Wat ik nodig heb is iemand die altijd voor mij klaar staat, zoals Menno en Katherina. Niet een van negen tot vijf mentaliteit, maar onvoorwaardelijkheid", vertelt een jongen. 

Hij waardeert het enorm dat hij twee vaste personen kent van Bemoeizorg Zwerfjongeren. ,,Ze weten dat ze bij ons terecht kunnen en dat wij met hen meekijken. We kijken wat zij nodig hebben en waar zij aan willen werken", aldus Katherina.

VERDUBBELD De realiteit is dat de afgelopen tien jaar de zwerfjongeren zijn verdubbeld van 6.000 naar 12.400. ,,Dak- en thuisloze jongeren hebben door problemen vaak een achterstand opgelopen in hun ontwikkeling. Daardoor kunnen veel jongeren die dakloos zijn, ook als ze formeel volwassen zijn, nog niet voor zichzelf zorgen."

CRUCIAAL Bemoeizorg Zwerfjongeren pleit voor één contactpersoon (jongerenregisseur) voor de jongere, die waar nodig 'out of the box' denkt en die de jongere niet los laat tot het leven van hem/haar weer op de rails staat. ,,Hiervoor is het cruciaal dat de jongerenregisseur ook voldoende tijd en het mandaat heeft om deze integrale ondersteuning aan de jongeren te kunnen bieden. De jongerenregisseur draagt zorg voor zo min mogelijk wisselingen in de hulpverlening, zeker wanneer er al sprake is van een 'klik' en een vertrouwensband", aldus Katherina en Menno Kersten.

Voor contact: Katherina tel. 06-46425246 en Menno tel. 06-11718142.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie