Afbeelding
Ted Walker

'Laat jonge dieren in het bos met rust'

3 juli 2019 om 15:33 lokaal

EDE De zomer is weer begonnen. Veel mensen trekken eropuit voor een wandeling in bossen en natuurgebieden. Sommige wandelaars komen onderweg jonge dieren tegen. ,,Laat die jonge dieren in het bos met rust, want de moeder is bijna altijd in de buurt'', waarschuwt jachtopzichter Victor Nuijten van de gemeente Ede. 

Ted Walker

Nuijten kreeg maandag een jong reegeitje aangeboden door een wandelaar. Het dier zou verlaten in een bosperceel hebben gelegen. De wandelaar vond het sneu om het beestje alleen te laten en nam het dus mee ,,Dat begrijp ik op zich prima. Mensen zijn sociale wezens en denken al snel dat het zielig is als een dergelijk jong beestje 'verlaten' in de berm ligt'', reageert Nuijten op de actie. ,,Maar in de praktijk is dat dier niet verlaten. De moeder is altijd in de buurt en komt haar jong weer halen."

VOEDSEL ZOEKEN Hij vervolgt: ,,Reeën kalveren in deze periode, wilde zwijnen lopen rond met een kudde kleine varkentjes en de herten laten van zich horen. Het zorgen voor één of meerdere kalveren is voor een ree een flinke klus. Het is dan ook onvermijdelijk dat er momenten op een dag zijn dat de moeder ook voor zichzelf moet zorgen. Ze legt haar jong ergens neer, om vervolgens zelf op zoek te gaan naar voedsel."

,,De plek waar de moeder haar jong neerlegt, is over het algemeen beschut. Zo ligt haar jong veilig en kan zij op haar gemak eten zoeken. Maar het komt ook voor dat een jong tijdelijk direct naast een fietspad of wandelpad wordt achtergelaten. Bijvoorbeeld omdat er een wandelaar aankwam en het moederdier daarvan schrok. Het gebeurt met regelmaat dat deze jonge dieren worden gezien door die wandelaars. De wandelaars pakken vervolgens de jonge ree op en verplaatsen het of nemen het beestje zelfs mee."

,,Laat jonge beestjes alstublieft liggen'', zegt Nuijten. ,,Maak geen selfies of andere foto's maar loop zo rustig mogelijk door. Zo gaat de natuur haar gang en wordt het jong weer door de moeder opgepakt. Ook al ligt het dier direct naast een fiets- of wandelpad. De overlevingskansen zijn groter als de situatie met rust gelaten wordt dan dat er menselijke geur aan het beestje zit", aldus de jachtopzichter.

MELDEN Nuijten vindt het wel prettig als het vinden van een jong dier bij hem gemeld wordt. ,,Wij weten bijvoorbeeld waar aanrijdingen hebben plaatsgevonden en kunnen zo goed inschatten of het diertje echt verlaten is of niet. Als we dat vermoeden hebben, gaan we dat ook monitoren. In een zo'n geval laten wij het beest niet aan zijn lot over. De ree die opgepakt werd is inmiddels vervoerd naar een reeënopvang. Daar zal het dier grootgebracht worden om later weer te worden uitgezet in het bos."

Het melden van het vinden van een jong dier in de natuur kan bij de afdeling toezicht van de gemeente Ede op telefoon 0318-680132. Mocht de afdeling gesloten zijn, dan kan de melding ook bij de politie gedaan worden op telefoon 0900 8844. Zij weten de jachtopzichter te bereiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie