Afbeelding
Piroschka van de Wouw

Ede een van de koplopers bij verwijderen asbest daken

13 juli 2019 om 05:00 lokaal

EDE De subsidiepot om daken van huizen, kantoren en boerderijschuren asbestvrij te maken, is leeg. Met name in sterk agrarische gemeenten is veel gebruik gemaakt van de regeling, zo blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de gemeente Ede is sinds 2016 voor 987.991 euro aan subsidie verstrekt, drie kwart van dat bedrag ging naar ondernemingen en een kwart naar particulieren. In totaal is er 222.318 vierkante meter oppervlak asbest verwijderd. In de gemeente Ede zijn in totaal 330 aanvragen gehonoreerd. Daarmee staat gemeente Ede op de zevende plaats van heel Nederland.

In totaal maakte de Rijksoverheid 75 miljoen euro vrij om asbest van het dak te laten verwijderen. Eigenlijk zou de subsidie lopen tot eind dit jaar, maar eind 2018 was het geld al op. Een nieuwe regeling is er (nog) niet. 

GEVAAR Volgens Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vormen asbesthoudende dakbedekkingen de laatste grote asbestbron voor de leefomgeving. Zij pleitte voor een algeheel verbod op asbestdaken vanaf 1 januari 2025. Het bouwen met asbest is al verboden sinds 1993. 

Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Losse asbestvezels zijn zodanig klein dat ze tijdens het inademen tot diep in de longen door kunnen dringen. Later in je leven kan je hier ernstig ziek van worden. Hoe meer vezels je hebt ingeademd, hoe groter het risico hierop wordt. Politiek Den Haag wil daarom dat alle asbestdaken in Nederland op den duur verwijderd zijn, maar steggelt nog over de precieze invulling van dit plan. Een verbod op asbestdaken sneuvelde vorige maand in de Eerste Kamer, later dit jaar komt er waarschijnlijk een vervolgplan

AGRARIËRS Sinds het begin van de subsidieregeling in 2016 kregen meer dan 28.000 aanvragers geld uit de subsidiepot. Ruim de helft van die aanvragen kwam van particulieren, bijvoorbeeld om asbest op het dak van een huis weg te laten halen. Het meeste geld ging daarentegen naar ondernemers, waarschijnlijk vaak naar agrarische bedrijven. Daken van oude schuren en stallen zijn namelijk geregeld bedekt met asbest golfplaten. Een woordvoerder van de RVO laat weten dat de subsidieregeling veel door agrariërs is gebruikt. Via de subsidieregeling werd al met al meer dan 16,8 miljoen vierkante meter asbestdak verwijderd. In totaal ligt er in Nederland naar schatting nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter asbestdak

Volgens Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid en Pacht, was de subsidieregeling voor agrariërs een ,,goede regeling, die de toch vaak hoge saneringskosten wat verzachtte". Dat de regeling vooral door agrariërs is benut, komt volgens hem doordat het overgrote deel van de asbest ook op de daken van boerenschuren ligt. Vaak gaat het hierbij om flinke aantallen vierkante meters.

BELANGSTELLING De belangstelling voor de regeling verschilde sterk per gemeente. In zes gemeenten werd meer dan één miljoen euro aan subsidie verstrekt. Tegelijkertijd lag het uitgekeerde subsidiebedrag in meer dan dertig gemeenten onder de tienduizend euro. In drie provincies (Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel) werd gezamenlijk meer dan de helft van het subsidiegeld vergeven. 

35 VIERKANTE METER Voor elke vierkante meter aan verwijderd asbestdak kregen subsidieontvangers 4,50 euro, met een maximum van 25.000 euro. Alleen voor daken groter dan 35 vierkante meter werd subsidie verstrekt. Kleine schuurtjes in de achtertuin vallen daar dus meestal niet onder, daken van huizen en boerenstallen vaak wel. Volgens Jansen liepen de prijzen voor het saneren van een asbestdak de afgelopen jaren snel op. Begin 2019 lag de gemiddelde prijs volgens hem bij grote schuurdaken op minstens tien euro per vierkante meter, maar kon de prijs bij kleinere daken wel richting de vijftig euro gaan. EenVandaag deed eerder dit jaar verslag van voorbeelden onder particulieren waarbij prijzen nog veel hoger lagen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie