Shanty Zangers Ede.
Shanty Zangers Ede. BDU Media

Shantykorenfestival viert eerste lustrum

31 juli 2019 om 16:34 Muziek

EDE Vijf podia worden deze zomer bemand door tien shantykoren, met in totaal 360 zanglustigen en muzikanten. Op zaterdag 3 augustus vindt voor de vijfde keer het Shantykorenfestival plaats in Ede. De organisatie is in handen van Shanty Zangers Ede, samen met Stichting Binnenstadsmanagement.

Freek Wolff

Tijmen van Snippenberg (67) en Henk Boelhouwer (73) zijn respectievelijk elf en negen jaar lid van het koor, terwijl Shanty Zangers Ede al zestien jaar bestaat. De heren zingen zo'n vijftien keer per jaar zeemansliederen in het hele land, van Gorinchem tot Wijk bij Duurstede en van Achterveld tot Lunteren. Tot hun vreugde konden ze het laatste jaar een aantal nieuwe leden verwelkomen. Shanty Zangers Ede heeft 35 bassen, tenoren en baritons.

Het Edese koor zingt vaak in verzorgingshuizen, op festivals en voor mensen met een beperking. ,,Dat is geweldig leuk, want deze categorie geniet er enorm van. Soms staan er dan drie extra dirigenten naast onze eigen dirigent (glimlacht). Ze zijn erg enthousiast."

BAND De begeleiders zijn vier accordeonisten, een drummer, een bassist en een fluitiste. ,,Onze dirigent Piet van den Brink wil de band graag nog verder uitbreiden, met onder meer een violist. Want snaarinstrumenten passen wel bij de Ierse en Keltische folkmuziek die we soms maken. Dan heb je het over liedjes als O' Connell the Ier'", legt Henk Boelhouwer uit.

Dat lied verhaalt over een kroegbaas die zelf te graag een glas leeg drinkt en daardoor 'sneuvelt in de strijd'. Hij valt van de trap en breekt zijn nek. ,,Maar in het Engels klinkt het wel leuk", zegt Tijmen van Snippenberg lachend. Incidenteel voegt een doedelzakspeler zich bij het koor, om de liederen nog meer cachet te geven. ,,De kleinzoon van de voorzitter bespeelt dit instrument."

'FOUTE' LIEFDE 'Liverpool Lou' is een ander lied dat het koor het afgelopen jaar instudeerde. Het gaat over een vrouw die te maken heeft met de zeevaart. Het lied gaat over een 'foute' liefde. Iedereen vraagt zich af wat ze met die liefde wil, iedereen praat erover. ,,Het is een mooi lied om te zingen en ligt lekker in het gehoor." Een meer eigentijdse popballad uit de jaren zeventig is 'Sailing' van Rod Stewart. ,,Het repertoire wordt ververst en bij een optreden houden we rekening met het soort publiek", zegt Boelhouwer.

LIEDJES In de map zitten zo'n 120 liedjes, waarvan het koor er ongeveer zestig zingt. Klassiekers zijn 'De verzonken stad' van Frank en Mirella, naast 'Pompen', dat gaat over een boot die lek is. ,,Dat is best een lastig lied." 'Whiskey in the jar' werd ooit nog tot een bescheiden hit gezongen door de rockband Thin Lizzy. In het 'Kaperslied' hebben Jan, Pier, Tjoris en Corneel nog steeds baarden, terwijl 'Capitano' nog steeds favoriet is. ,,Een jonge vrouw wil graag met de kapitein mee de zee op. Dat lied ligt lekker in het gehoor, waardoor je de zaal meteen mee hebt."

VIJF PODIA Dit jaar is er, vanwege het lustrum, één podium extra, geplaatst op de hoek Molenstraat-Grotestraat. De andere podia zijn op het Oude Kerkplein, het Bevrijdingsplein, het Maanderplein en het Museumplein. Om 12.00 uur beginnen alle koren gezamenlijk met twee liederen bij de Oude Kerk, terwijl ze ook samen afsluiten om 17.00 uur, maar dan op het Museumplein. ,,Daar heerst meestal een heerlijke sfeer en is ook een mooie plaats om het festival af te sluiten." De optredens in de middag beginnen om 12.30 uur en duren steeds een half uur, waarbij de koren telkens verhuizen naar een ander podium.

TUSSEN RIJN EN LEK Shanty Zangers Ede zingt uiteraard zelf, maar nodigde negen andere koren uit voor het festival. Zo komt het koor Tussen Rijn en Lek uit Wijk bij Duurstede. Dit koor heeft 34 zangers, zeven muzikanten en zingt liedjes in drie talen.

BRAVOUR Koor Bravour Woerden 'riekt naar zout water en klinkt prachtig over de groene weilanden'. Doordat het repertoire van Bravour de afgelopen jaren een verjongingskuur heeft ondergaan en de mannen elke week serieus repeteren werden er in 2018 diverse prijzen gewonnen.

NIEUWDAMMERSHANTYKOOR Het Nieuwdammershantykoor bestaat reeds vanaf de jaren vijftig. 'Op een huiverige en kille avond zochten twee duistere figuren de beschutting op van een warme herberg aan de Nieuwendammerdijk. De wind sloeg de regen met vlagen tegen de ruiten en het spookte vreselijk op het IJ', zo beschrijven de leden het prille begin.

UIT HET LEVEN GEGREPEN Smartlappenkoor 'Uit het leven gegrepen' uit Hoevelaken is een groot koor met 65 leden. Het koor richt zich op het zingen van smartlappen en levensliederen. Onder leiding van dirigent Joke Marcus heeft het koor een divers meerstemmig repertoire opgebouwd.

NIJKERKS WELVAREN Zeemanskoor Nijkerks Welvaren heeft uiteraard Nijkerk als thuishaven. Op het repertoire staan bekende zee- of binnenvaart gerelateerde liedjes, maar ook liedjes die niet elk zeemans- of shantykoor zingt. Zeer bewust koos dit koor niet voor Engelstalige shantys, omdat deze 'minder lekker in het gehoor' zouden liggen. 'Onze liedjes gaan dus over alles wat een zeeman betreft: zijn schip, de zee, stormen, heimwee, de geneugten van de drank en uiteraard vrouwen'.

SPAKENBURGS VISSERSKOOR 'Het is geen feest als het visserskoor niet is geweest', luidt het motto van het Spakenburgs Visserskoor. Onder begeleiding van onder meer accordeon zingen de mannen bekende vissersliedjes, zeemansliederen en aanstekelijke meezingers van weleer.

DE IJSSELBOEI Het shantykoor 'De IJsselboei' gooide 7 december 2006 de trossen los. Bij dit koor staat gezelligheid voorop.

DUITS KOOR Uit Duitsland geeft zaterdag Shantychor Wasserstadt Nordhorn acte de presence, waarbij het voor de hand ligt dat bij onze oosterburen de insteek net iets anders is dan bij de Nederlandse koren.

SHANTYKOOR ROTTERDAM Shantykoor Rotterdam bestaat 23 jaar en wordt begeleid door vier accordeonisten, twee gitaristen en twee banjospelers, plus een Bodhran-speler en een zeer enthousiaste dirigent.

De festival commissie, bestaande uit Jack op den Brouw, Joop Peelen, Johan Hardeman, Theo Pranger, Henk Boelhouwer en Tijmen van Snippenberg, hoopt dat het Shantykorenfestival 2019 weer zo'n succes mag worden als de voorgaande vier edities.

Kijk hier voor het speelschema van het Shantykorenfestival Ede 2019.

Bravour uit Woerden.
Smartlappenkoor Hoevelaken
Tussen Rijn en Lek Wijk bij Duurstede
Shantykoor De IJsselboei Brummen
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie