Afbeelding
Rov Oost-Nederland

Vrijwillige alcohol- en drugtesten in Ede Centrum wegens campagne

29 augustus 2019 om 11:45 Overig

EDE Bezoekers en autobestuurders kunnen donderdag op vrijwillige basis alcohol- en drugstesten laten afnemen in het centrum van Ede. De testen zijn onderdeel van de campagne ´Rijden zonder Invloed´ en bedoeld om aandacht te vragen voor de gevolgen van alcohol, drugs en zware medicijnen in het verkeer.

 Naast autobestuurders worden ook bezoekers van de Heideweek actief aangesproken door het campagneteam. Het team kan herkend worden aan de bakfiets vol met alcohol- en drugstesten. Wanneer een automobilist een test afneemt en er wordt geen alcohol of drugs gedetecteerd, dan krijgt de mobilist een presentje. Is het alcohol- of drugspercentage te hoog, dan wordt er een alternatief vervoersmogelijkheid gezocht. 

MISDRIJF Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de grootste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Zo vallen er naar schatting jaarlijks 75 tot 140 verkeersdoden als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt tevens ongevallen. Per 1 juli 2017 gelden er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie zet daarom, naast blaastesten voor alcohol, speekseltesten in om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen, alcohol en drugs of meerdere soorten drugs, is zeer riskant en altijd strafbaar. 

RIJDEN ZONDER INVLOED Het campagneteam is in Overijssel en Gelderland op pad met activiteiten op allerlei locaties, zoals festivals, evenementen en (rij)scholen. Daarbij draait alles om het zelf beleven en ervaren. De organisatie hoopt zo dat mensen zelf tot de conclusie komen dat rijden onder invloed geen goed idee is. 

De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland, de provincies Overijssel en Gelderland, en partner voor verkeersveiligheid. De organisatie zorgt ervoor dat de juiste partners bij elkaar worden gebracht op gebied van verkeersveiligheid, en ze initiëren tevens projecten. Voor meer informatie zie de website.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie