De rode gloed van bosbranden in de Australische plaats Canberra.
De rode gloed van bosbranden in de Australische plaats Canberra. Daan Kieft

Australië staat in brand: Edenaren bezorgd om slachtoffers

13 januari 2020 om 13:10 Maatschappelijk

EDE Het zal maar gebeuren: van de een op de andere dag zijn woningen ontoegankelijk en durven mensen uit angst niet te gaan slapen. In Australië is dit de situatie waarin veel inwoners van het land leven, sinds het bosbrandseizoen extreme vormen aanneemt. Het land staat ,,in brand" en de beelden zijn hartverscheurend. De Edese Daan Kieft en Lisanne de Wit verblijven tijdelijk in 'down-under'. Kieft vliegt morgen weer terug naar Nederland en De Wit zit op het moment langs de westkust, waar het redelijk veilig is. 

Job Oldegbers

Een half jaar geleden vertrok Kieft naar het land voor een minor en sinds 10 december reist hij samen met een Australische vriend door het land. ,,Eigenlijk zijn we vóór de branden uitgereden. Ik krijg nu berichtjes van vrienden die moeten evacueren op plekken waar wij een aantal dagen geleden waren", vertelt Kieft. Volgens hem lijkt het erop dat de branden nu wat minder worden. ,,Het heeft wat meer geregend." Toch is het lastig om te voorspellen hoe het vuur zich ontwikkelt. 

BRAND OP AFSTAND Ook de Edese Lisanne de Wit verblijft, tijdelijk, in Australië. Ze komt uit Ede en is 21 jaar. Ze is dierenartsassistente en werkt op een melkveehouderij aan de westkant van Australië, waar relatief weinig branden zijn. ,,De dichtstbijzijnde grote brand was twee weken geleden, ongeveer achthonderd kilometer hier vandaan", vertelt ze. Ondanks dat ze nu niet zoveel last heeft van de branden, kent ze wel veel mensen die slachtoffer zijn geworden van het vuur. ,,Ik heb tien maanden aan de oostkust gezeten en heb daar veel vrienden gemaakt. Ik heb ook op een boerderij gewerkt in een gebied dat zwaar is getroffen door de branden." 

De volledige verhalen van De Wit en Kieft zijn te lezen in ons premiumverhaal, waar ook meer beeldmateriaal en alle cijfers te vinden zijn. Lees hier verder

Mail de redactie
Meld een correctie

Job Oldegbers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie