Afbeelding
Pixabay.com

Gemeente Ede komt met financiële barometer

16 april 2020 om 16:16 Politiek

EDE De gemeente Ede komt dit jaar door de coronacrisis niet met een perspectiefnota in juni. De perspectiefnota vormt normaal gesproken de basis voor de jaarlijkse begroting die de gemeenteraad in november vaststelt. In de plaats daarvan komt Ede met een financiële barometer.

Jan de Boer

Als Ede wel met een perspectiefnota zou komen, betekent dat volgens wethouder Leon Meijer, die onder andere financiën in zijn portefeuille heeft, dat op het gemeentehuis nu al moet worden begonnen met het schrijven van de nota. ,,Dat is moeilijk. Als gemeente raken we een deel van de onroerendezaakbelasting kwijt. We krijgen geen toeristenbelasting, we geven nogal wat geld uit aan handhaving en boa's. En de meerkosten van de jeugdzorg schieten we voor. Het Rijk zegt wel dat wij als gemeente gecompenseerd worden, maar we hebben geen idee hoe het er over twee, drie maanden uitziet met de financiën van de gemeente."

RESERVES Het heeft volgens Meijer geen zin om nu van alles op papier te zetten. ,,Het is niet verstandig om nu al alles in het werk te stellen om een perspectiefnota te maken die eind juni in de raad komt. Je doet op dit moment uitgaven waarvan je momenteel niet precies weet wat die inhouden. De financiële positie van Ede is gezond, we hebben reserves en een jaarrekening, waar we op zich niet al te veel aan overhielden. Wij verwachten niet opeens een enorme schok, maar we moeten wel oppassen."

NA DE ZOMER In plaats van een perspectiefnota komt Ede dus met een financiële barometer. ,,De raad zal nog wel een aantal financiële besluiten moeten nemen. Na de zomer gaan we aan de begroting werken. Met deze werkwijze volgen we in Ede wat andere Nederlandse gemeenten als bijvoorbeeld Breda en Apeldoorn doen," besluit Leon Meijer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie