Afbeelding
Gemeente Ede

Leerlingen De Triangel in Lunteren eten gezonder met schoollunch

25 september 2020 om 13:16 Onderwijs

LUNTEREN Kinderen op basisschool De Triangel in Lunteren eten meer groente en drinken minder suikerhoudende dranken als ze een lunch op school krijgen aangeboden. Dat blijkt uit het project de ‘Gezonde Schoollunch’ van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit project kregen kinderen van de bovenbouw op drie basisscholen, waaronder De Triangel, zes maanden lang een gezonde lunch aangeboden. Alle resultaten zijn gisteren gepresenteerd tijdens het online eindsymposium van dit project.

,,Gaan kinderen gezonder eten als zij op school een lunch krijgen aangeboden?” was de centrale vraag in het onderzoek. De kinderen konden tijdens de lunch kiezen uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Elke dag was er wat extra’s, zoals soep, salade, een ei of fruit. Minimaal 80 procent van de lunch bestond uit voeding uit de schijf van vijf en maximaal 20 procent was ander voedsel. 

De onderzoekers vergeleken vervolgens de lunch die kinderen van thuis meekregen met de schoollunch. Daaruit bleek dat de leerlingen minder suikerhoudende dranken dronken en daarnaast meer groente en volkorenbrood aten. Op De Triangel aten al veel kinderen volkoren of bruin brood. Aan het eind van het onderzoek was dit iets gedaald. Dit komt waarschijnlijk omdat er tijdens de lunch ook andere dingen dan brood werden aangeboden.  

BEWUST GENOTEN Kinderen, leerkrachten en ouders ervaren de schoollunch positief, al zijn zij ook tevreden met de lunch van thuis. Meer dan de helft van de deelnemende leerlingen en leerkrachten op school heeft aangegeven de schoollunch voor altijd te willen. ,,Een uitgebreid buffet met gezonde keuzes maakte dat we met elkaar nog meer bewust genoten van de lunch”, aldus een leerkracht. Meer dan de helft van de kinderen gaf aan de lunch lekker te vinden, het gezellig te vinden en genoeg tijd en keuze te hebben. 

,,We zijn blij met de deelname van de Triangel aan dit landelijke onderzoek en we hopen dat de positieve resultaten gaan bijdragen aan een gezonder eetpatroon, ook voor andere kinderen in Nederland”, zegt wethouder Leon Meijer. ,,Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en schoolprestaties van kinderen. Daarom stimuleren we als gemeente Ede op verschillende manieren gezond en bewust eten voor kinderen op school. Zo leren kinderen naast rekenen en taal ook wat gezonde voeding is. Jong geleerd is oud gedaan.”.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie