Bethanië krijgt geen zwembad cadeau

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

Op de meeste onderwerpen hadden de politieke partijen over het algemeen wel een pasklaar antwoord. Grote verschillen tussen de partijen zijn er in feite niet. Toch verbaasde Leon Meijer (ChristenUnie), nu in de oppositie, zich af en toe wel over uitlatingen van de afgevaardigden van de coalitiepartijen. Voor hem zal dit een reden zijn om deze partijen daar tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad eens fijntjes aan te herinneren.

Beknibbelen op ouderen tijdens (politiek) debat EDE - Misschien had Aline Poolen, directeur van Bethanië, er vooraf op gehoopt. De leden van de gemeenteraad hadden tijdens de door Aline’s broer Thijs van den Brink geleidde discussie over ouderenzorg toch geen cheque van 246.000 euro meegenomen voor een laagdrempelig zwembad in Bethanië voor de bewoners. Op dat moment stond geen van de raadsleden te trappelen. Het zwembad wordt niet door de gemeente Ede bekostigd. Bethanië moet voorlopig gebruik maken van de zwemmogelijkheden, die in de gemeente voorhanden zijn.

door Jan de Boer

Ook boven de zorg hangt het zwaard van Damocles in de vorm van de bezuinigingen, die op komst zijn. En dan wellicht voor de eerste keer bezuinigingen, waarbij niet meer de kaasschaafmethode wordt toegepast, maar bezuinigingen waar de beuk er in gaat. Alle partijen zijn het er over eens, dat ouderen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen. Sowieso moet dat wel volgens iemand in de volle zaal van Bethanië. ,,Over twintig jaar zijn er in Ede zeshonderd verzorgingsplaatsen tekort,” wist hij. Arnold Versteeg (SGP) vindt dat er wat gedaan moet worden tegen de vereenzaming van ouderen. Bijna niemand van de raadsleden vond het nodig, dat ouderen eenss per week gratis sport krijgen aangeboden. Op veel zaken wordt bezuinigd. Bijna iedereen vond dat dit opgelost moet worden met behulp van vrijwilligers. Om die te krijgen, dát lijkt niet het grote probleem. Wel dat vrijwilligers zich voor steeds kortere tijd beschikbaar stellen. ,,Ik pleit voor maatschappelijke stages voor jongeren,” zei Geeske Telgen (CDA).

PvdA-raadslid Charifa El Kaddouri vond dat ouderen door de gemeente eerder over plannen geïnformeerd en geadviseerd moeten worden. ,,Je moet niet over de ouderen, maar mét de ouderen praten,” meende Ellen Wijnsouw (GemeenteBelangen).Iedereen was het er over eens, dat mantelzorg geen vrijwilligerswerk is. ,,Het is iets wat je overkomt.”

Een Wmo-spreekuur mag wat de meeste partijen betreft in verzorgingstehuizen komen. Ida Bouma (VVD) zag daar het nut niet echt van in. Zij pleitte voor digitale hulpmiddelen - ook voor de ouderen in Bethanië. Ondanks computerles, die daar wordt gegeven, lijkt het gebruik van digitale hulpmiddelen voorlopig nog een brug te ver voor de ouderen.

Geld blijft ook voor de ouderen het grote probleem. Bijna niemand vond het bezwaarlijk om van ouderen, die het niet slecht hebben, een eigen bijdrage te vragen. Iets wat volgens wethouder Hélène Hullegie intussen is ingevoerd bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ouderen zagen ook zelf mogelijkheden om geld te besparen. ,,Je kunt best bezuinigen op rollators. Ze staan bij Bethanië overal. Er zijn te veel rollators uitgedeeld.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie