In Ede blijft het licht aan

27 oktober 2010 om 00:00 Voorpagina

In de hele gemeente staat in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober geen enkele (natuur)activiteit op het programma. De organisatie achter het jaarlijkse evenement om Nederland zoveel mogelijk in duisternis te hullen, schreef natuurbewegingen in de regio wel aan met het verzoek om activiteiten op te zetten. Ook IVN Ede kreeg bericht, maar woordvoerder Wiebe Verbaan had er dit jaar - in tegenstelling tot twee jaar geleden - geen oren naar. Te druk met allerlei andere evenementen en vergaderen, luidt zijn verklaring. ,,Je kunt niet op alle dagen honderd procent geven; op een gegeven moment houdt het op.”

Geen animo voor Nacht van de Nacht EDE - Ede houdt zich dit jaar geheel afzijdig van de Nacht van de Nacht.

Coördinator Joost Reijnen betreurt dat Ede zich niet voor dit doel heeft ingespannen, maar toont begrip: ,,Je hebt met vrijwilligers te maken en misschien zijn ze precies op deze dag met totaal andere activiteiten bezig.

Sterren

Door heel Nederland zijn zaterdagnacht zo’n 250 activiteiten te beleven. Dichtbij Ede, in Kootwijk, staan workshops nachtfotografie op de rol en worden deelnemers uitgedaagd om de Veluwe in het pikdonker te bewonderen. Dat deed twee jaar geleden Verbaan ook al. ,,We wilden sterren kijken op de hei, maar de hemel bleef voor negentig procent bewolkt.”

Anders dan in andere jaren houdt gemeente Ede de verlichting van gemeentelijke gebouwen tot ‘s avonds laat aan. Waarom Ede zich niet voor de Nacht van de Nacht heeft aangemeld, is onduidelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie