Snellere diagnostiek borstkankerpatiënten

27 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Na een succesvolle behandeling van borstkanker blijft een vrouw (of man) minimaal vijf jaar onder controle bij een chirurg. Deze controles gaan altijd gepaard met spanning, ook als iemand zich goed voelt. De tijd tussen het onderzoek en de uitslag is dan ook altijd een periode van onzekerheid. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft daarom alles in het werk gesteld om deze periode te verkorten. Sinds enkele maanden krijgen patiënten direct de uitslag van het onderzoek.

Een patiënt gaat allereerst naar de afdeling radiologie voor een mammogram. Deze foto wordt direct beoordeeld door een radioloog. Aansluitend gaat de vrouw naar de polikliniek. De chirurg luistert naar de ervaringen van de patiënt en doet lichamelijk onderzoek. Ondertussen heeft de chirurg ook de uitslag van de mammografie ontvangen. Dat betekent dat de patiënt direct de uitslag krijgt van de nacontrole.

Chirurg de Roos en zijn team zijn blij met deze one-stop-shop: ,,Het is fijn dat je mensen direct kan vertellen wat de bevindingen zijn.’’ Het belangrijkste is natuurlijk dat de patiënten tevreden zijn. Dagelijks horen de medewerkers van de polikliniek chirurgie van de vrouwen dat ze deze verbetering waarderen. Ook al is de operatie al jaren geleden, een onderzoek in het ziekenhuis gaat altijd gepaard met spanning.

Ziekenhuis Gelderse Vallei doet mee aan wetenschappelijk onderzoek dat het VU Medisch Centrum in Amsterdam coördineert. Er wordt onderzocht of echografie tijdens een borstkankeroperatie betere resultaten oplevert. Er wordt beoordeeld of de tumor hierdoor vaker in één keer definitief verwijderd wordt en wat het cosmetisch resultaat is.

Door de borst echografisch te onderzoeken tijdens de operatie zou kunnen worden vermeden dat er teveel gezond borstweefsel wordt weggenomen of kwaadaardig weefsel achterblijft.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie