Scouting honderd jaar: ‘grensverleggend uitdagend'

29 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Kinderen die samen buiten spelen, bewegen en ontwikkelen is binnen scouting heel gewoon. Zes scoutinggroepen uit de gemeente Ede slaan bij het honderdjarig bestaan de handen ineen om de inwoners mee te laten kijken in hun actieve wereld. Burgemeester Cees van der Knaap, zelf oud-scout, opent zaterdag 6 november om 11.00 uur de tentoonstelling in het Historisch Museum. De Edese scouts zijn deze dag ook aanwezig in het centrum van Ede met demonstraties op het Museumplein.

Scouting is dit jaar al een eeuw een actieve en uitdagende vrijetijdsbesteding voor de jeugd. Behalve het veel samen buiten zijn en bewegen hebben scouts ook een actieve houding naar onze samenleving.

Scouts zie je overal: op zaterdag in het bos, met de herdenking op 4 mei en de viering van 5 mei, maar nog meer in het dagelijks leven. Een belangrijk motto bij scouting is dan ook ‘de wereld een beetje beter achterlaten dan dat je hem gevonden hebt’. De jeugd en de vrijwilligers van Scouting werken in speltakken om de wereld om ons heen te ontdekken.

De geschiedenis van Scouting gaat meer dan 100 jaar terug. Al snel na de oprichting van scouting ontstonden er ook scoutingorganisaties in Nederland. In de gemeente Ede zijn zeven scoutinggroepen actief: De Tarcisiusgroep, Pieter Maritzgroep, Scoutinggroep Jan Hilgers, Langenberggroep, Scouting Bennekom, Musinga Rijn en Scouting Lunteren. Samen zijn deze groepen goed voor meer dan 1.000 leden, waarvan ruim 200 leidinggevende vrijwilligers.

De tentoonstelling laat naast de geschiedenis van scouting ook zien wat scouting anno 2010 is: een eigentijdse vrijetijdsbesteding voor jongeren. Bezoekers van de tentoonstelling worden meegenomen naar diverse thema’s die heden, verleden en toekomst verwoorden en verbeelden. Zo vindt men de titels ‘Een eigen huis’, ‘Over grenzen’, ‘Alles behalve gewoon’, ‘Graag gedaan’, ‘Blote voeten in het gras’, ‘Een hoed met vier deuken’ en ‘100 jaar Scouting in Ede’ uitgewerkt in het museum.

Daarnaast zullen er filmpjes van de diverse scoutinggroepen vertoond worden om te laten zien hoe het er aan toe ging en gaat binnen scouting in de gemeente Ede. Scouting zou scouting niet zijn, als er niet een educatief tintje wordt gegeven aan deze tentoonstelling. Bezoekers worden uitgedaagd om mee te doen met een aantal scoutingvaardigheden die inzicht, behendigheid en oriëntatievragen.

De tentoonstelling Grensverleggend uitdagend! 100 jaar scouting in Ede, is te zien in het Historisch museum Ede van 7 november 2010 tot en met 27 februari 2011.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie