Rhönradturner Van Bruxvoort: ,,Ik verwacht geen wereldtitel”

1 juni 2011 om 00:00 Sport

EDE - ,,Nee, ik verwacht geen wereldtitel. Daarover ben ik realistisch. Het is mijn eerste deelname aan een WK Rhönradturnen. Nu investeren in later. Dus ervaring opdoen. De concurrentie goed bekijken. Mijn doel is het WK Chicago 2013. Dan wil ik er staan”, aldus de 18-jarige Sven van Bruxvoort.

Rhönradturner Van Bruxvoort deelnemer WK

door Eip Janssen

De Edenaar is al blij dat hij van 1 t/m 4 juni 2011 in het Duitse Arnsberg aan de start staat. Hij maakt deel uit van een tweeëntwintig tellende Nederlandse delegatie. Meerdere malen Nederlands Kampioen geweest in de categorie L4 en L5. Toen de Rhönrad Oefenstof Lijnen (ROL) ingesteld werd kon hij mee doen op het hoogste niveau. Eerst bij de junioren, waar Sven een paar keer Nederlands Kampioen werd en sinds twee jaar bij de senioren.

Zat het turnen al vroeg in je? ,,Dat denk ik wel. Ik was een jaar of twee toen ging ik al meeging naar peutergym. Gymmen is altijd mijn lust en mijn leven geweest. Ik maakte al eerder een salto van de duikplank dan dat ik kon zwemmen”, grapt hij.Op jonge leeftijd maakte Van Bruxvoort al deel uit van de selectie. ,,Ik vond ‘ springen’ eigenlijk het leukst. Trampoline springen en springles waren een logisch gevolg. Ondertussen volgde rhönraderen. Eindeloos heb ik met/in/onder/open tussen het rad gespeeld. Daar trek ik nu profijt van.”

Blessureleed

Zijn carrière wordt gekenmerkt door blessures. ,,Ja, het zit niet mee. Mijn enkel is een kwetsbare plek. Ben daar al diverse malen aan geblesseerd geraakt.” Op het in maart gehouden NK Rhönradturnen te Wageningen blesseerde hij zich aan zijn enkel met het inturnen. Ondanks de pijn zette Sven van Bruxvoort door om zijn grote droom, meedoen aan het WK, te bereiken. Zijn wil en doorzettingsvermogen stelde hem in staat om toch mee te doen met de rechtuit oefening en de sprong, bij spiralen moest Sven helaas verstek laten gaan, en het lukte hem om zich te kwalificeren voor het WK.

Van Bruxvoort omschrijft Rhönradturnen als een fascinerende tak van sport. ,,Het is een verrassend om te zien wat men zoal met een rad kan doen. Een specifieke turnactiviteit, waarbij de turner of turnster zich voortbeweegt in een rad. Tijdens dit rollen maakt de turner diverse gymnastische bewegingen. Voor de kijker een spektakel”, meent hij.”

Druk (sport)leven)

Naast het drukke turnleven volgt Sven de opleiding Sport en Bewegen op het ROC A12. ,,Het tweede leerjaar. En loop stage op een basisschool en bij fitnesscentrum Health City. Het ROC A12 werkt goed mee. Ik ben lang weg. Maar dat is geen probleem”, weet Van Bruxvoort. Die in Nederland slechts een echte concurrent heeft. ,,Dat klopt. De top is smal. Boy Looyen en ik springen er bovenuit. Wij houden elkaar scherp.Hij komt uit in de landenwedstrijd.” Sven van Bruxvoort doet mee aan het onderdeel sprong. ,,Je brengt het rad op beide hoepels in beweging. De sprong wordt met een aanloop over het rollende rad uitgevoerd.”

De bij DOK turnende topper wordt getraind door moeder Saskia. ,,Dat gaat prima. Ik vertrouw haar volkomen. En geef aan wanneer ik iets anders wil. Ze is streng maar rechtvaardig.” Helaas mag ze niet mee naar het WK. ,,Nee, dan wordt ik begeleid door Christa van Bochanen. Geen probleem. Een trainster met heel veel ervaring “, besluit Van Bruxvoort.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie