Volksverhuizing bij Opella Bennekom: ‘Het is een wijk waar ook zorg geboden wordt’

14 september 2011 om 00:00 Regio

Het proces van verhuizing wordt met grote zorg begeleid door de zorgorganisatie, stelt Opella-directeur Peter Hoekstra. In het Baron Wassenaerpark worden ook gangbare huurwoningen aangeboden. ,,Je moet het zien als een wijk waar ook zorg geboden wordt.”

BENNEKOM - Op het terrein in het Baron Wassenaerpark van zorgorganisatie Opella is een volksverhuizing gaande. Intussen is een deel van De Breukelderhof verplaatst naar de nieuwbouw en is verzorgingstehuis Berinchem er ook al ondergebracht. In de zomer van 2012 staat de sloop van de Halderhof geprogrammeerd.

door Jan de Boer

Een hele lange tijd geleden zijn de plannen voor nieuwbouw bij Opella opgepakt. ,,In de afgelopen anderhalf jaar en in het komend jaar zijn wij bezig om de nieuwbouw op te leveren en in gebruik te nemen. Het verplaatsen, het veranderen van zorg en het verhuizen van de bewonersgroepen komt daarbij aan de orde.” Op het Baron van Wassenaerpark zijn intussen drie nieuwe gebouwen gerealiseerd en één gebouw verbouwd. ,,De Breukelderhof is van binnen helemaal verbouwd. Walraven en Cornelie zijn nieuw. Ook Machtella is nieuw. Het zijn namen van de twee zonen en een dochter van Baron van Wassenaer.”

Een jaar geleden werd Walraven in gebruik genomen. Daar zijn 72 bewoners vanuit De Breukelderhof naar toe verhuisd. ,,Daarboven zijn huurappartementen die door Woonstede aan de huurmarkt worden aangeboden. Daar hebben we ook de eerste bewoners vanuit Berinchem naar toe verhuisd. Het gebouw Walraven is nu compleet. Ook zijn mensen vanuit De Breukelderhof naar de begane grond van het Corneliegebouw gegaan. In de appartementen daarboven zijn alle bewoners terecht gekomen die vanuit Berinchem mee wilden gaan. Dat verzorgingshuis bestaat niet meer.”

Het beleid vanuit Den Haag schrijft voor dat bewoners vanuit verzorgingshuizen meer zelfstandig moeten gaan wonen. ,,Dat is een proces dat heel gemakkelijk gezegd is, maar dat heel moeilijk te organiseren is en waar de emotionele impact voor onze bewoners gigantisch is. Dat weten we. Al een jaar voor de verhuizing zijn wij in gesprek gegaan met onze bewoners. Onder andere ikzelf op groepsniveau en een aantal medewerkers op individueel niveau om de bewoners door het hele proces mee te nemen. Zwartwit gezegd deden we alles voor die bewoners. Nu wonen zij in een apart huurappartement. Voor hen is dat een fikse overgang. Vooral in het voortraject helpen we hen daarbij. Daarna is het een kwestie van wennen met de hoofdletter W.”

In de tweede helft van februari verhuisden de bewoners van Berinchem naar Cornelie. ,,Voor de mensen is de verandering gigantisch. Een vervelende bijkomstigheid was dat het gebouw op een aantal punten nog niet volledig ingericht was. Er zaten te hoge drempels in, heel vervelend. Een bouwfout. De fouten zijn hersteld, maar er zitten nog wel kinderziektes in het gebouw. Dat heeft gezorgd voor onrust. Voor de mensen was het heel ingrijpend. Het is een eenmalig proces. De nieuwe bewoners kijken er anders tegenaan.”

Foto's:

Peter Hoekstra, directeur van Opella. ,,De emotionele impact voor bewoners om meer zelfstandig te wonen, is gigantisch.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie