Josha Zwaan presenteert 'Parnassia' bij Paard van Troje

28 april 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - In het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog werd het voor ondergedoken joodse kinderen vaak beter geacht bij hun christelijke pleegouders te blijvwen dan terug te keren naar hun eigen familie. Josha Zwaan schreef er een historische roman over. Donderdagavond 10 mei vertelt ze erover in Boekhandel Het Paard van Troje.

Na de oorlog is er over de hoofden van letterlijk honderden kinderen jarenlang strijd gevoerd tussen joodse en christelijke organisaties over de plaats waar ondergedoken kinderen thuis horen nu de oorlog voorbij is. Parnassia is een ontroerend verhaal over de relatie tussen moeder en dochter, over identiteit en over de vernietigende werking van een geheim.

In 1942 wordt de jodenvervolging in Nederland steeds grimmiger en de kleine Rivka duikt onder bij een domineesgezin in Zeeland. Wanneer na de bevrijding haar vader op de stoep staat, herkent ze hem niet meer en ze blijft in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los, met als resultaat dat ze afstand neemt van haar gezin. Jaren later vertelt Rivka haar dochter hoe het ooit zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet, zonder ooit nog om te kijken.

Josha Zwaan (1963) schreef met Parnassia een roman die zo aangrijpend is, dat het pijn doet.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Toegang €6,- (inclusief drankje). Reserveren kan door te bellen naar 0318-615213, te mailen naar info@webvantroje.nl of via Twitter: @trojetweet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie