Olympische topprestaties in beeld in museum

9 mei 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Aan de vooravond van ‘Londen 2012’ herleven Olympische topprestaties uit de Nederlandse geschiedenis. Historisch Museum Ede toont van 19 mei tot en met 26 augustus unieke voorwerpen en beeldmateriaal van wereldsterren als Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel en Pieter van den Hoogenband. Maar ook sporters van weleer komen in al hun glorie voor het voetlicht tijdens ‘Olympische Gouden Momenten’.

Legendarisch is de zegetocht van atlete Fanny Blankers-Koen, de vliegende huisvrouw die in 1948 vier maal goud won in de Britse hoofdstad. Later was het Anton Geesink die in 1964 het chauvinisme aanwakkerde. Hij versloeg in een judofinale zijn Japanse tegenstander, die nota bene voor eigen publiek vocht. Onvergetelijke gouden momenten waren er ook in 2000 voor dressuurrijdster Anky van Grunsven met haar viervoeter Bonfire en in 2004 voor wielertalent Leontien van Moorsel in de tijdrit.

Het Olympisch jaar 2012, met hopelijk veel actuele gouden momenten, is straks ook te zien in Museum Ede. Maakt het dameshockeyteam de verwachtingen waar en wat doet turner Epke Zonderland? Tijdens de Zomerspelen van 27 juli tot 12 augustus wordt op de expositie het aantal gewonnen Olympische medailles ‘gescoord’ en zullen zoveel mogelijk foto’s en filmfragmenten te zien zijn van de hoogtepunten. Het Historisch Museum Ede is te bereiken via telefoonnummer 0318-619554 of e-mail: info@historischmusemede.nl. Meer informatie via www.historischmuseumede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie