‘Vondsten niet uniek, wel speciaal’

23 mei 2012 om 00:00 Voorpagina

De vondsten zijn niet uniek, maar volgens archeologen wel speciaal. Op het terrein, waar tot 2005 de Paasbergschool gevestigd was, is in 2010 al archeologisch vooronderzoek verricht.

EDE - Meter voor meter zoeken ze de grond af naar sporen uit de oudheid. Op de hoek van de Bunschoterweg en de Verlengde Amsterdamseweg in Ede zijn archeologen maandag gestart met een archeologisch onderzoek naar een boerderij uit de vroege Middeleeuwen.

door Boy Imminck

Boerderij

,,Er zijn toen grondboringen gedaan waaruit bleek dat er eeuwen geleden een boerderij heeft gestaan”, zegt Thomas Spitzers van het Doetinchemse bedrijf Synthegra Archeologie dat het onderzoek voor de gemeente uitvoert. ,,Bij de werkzaamheden die we momenteel uitvoeren richten we ons vooral op het in kaart brengen van oude palen. Die zijn inmiddels vergaan, maar als donkere plekken in de grond nog wel zichtbaar. Als we de palen in kaart kunnen brengen, kunnen we ook reconstrueren hoe de boerderij en het bijbehorende erf eruit hebben gezien.”

Datering

Doordat er tot nu toe op de plek weinig aardewerk is gevonden, is het volgens Spitzers lastig te zeggen uit welke tijd de boerderij precies komt. De schatting loopt volgens hem uiteen van 500 tot 800 jaar na Christus. ,,Er worden in Nederland wel nederzettingen uit die tijd gevonden, wat we nu vinden is daarom niet uniek. Maar speciaal is het zeer zeker. Er is namelijk weinig bekend over hoe mensen in die tijd leefden. Na de Romeinse tijd is de bevolking van Nederland namelijk flink geslonken, er waren daarom veel minder nederzettingen in die tijd. Door deze opgravingen komen we waarschijnlijk meer te weten over het leven van de bewoners in die tijd. Daar zijn wij als archeologen erg blij mee.”

u lees verder op pagina 3.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie