Zorgboerderij De Woudegge Otterlo houdt open dag

17 oktober 2012 om 00:00 Regio

In het verleden werkte Annetta van den Brandhof onder meer in de Breukelderhof in Bennekom. Door haar huwelijk met Dick van den Brandhof, met wie zij drie kinderen kreeg, stopte zij met dit werk. Na het overlijden van haar echtgenoot stond Annetta er tien jaar geleden opeens helemaal alleen voor. ,,Een groepsaccommodatie voor scholen hadden wij toen al. Ik ben zelf - ondanks dat ik niet van de boerderij, maar uit Ede Zuid afkomstig ben - doorgegaan met de boerderij. Koeien melken heb ik geleerd. Met veel hulp heb ik het opgepakt. Het was een zware tijd.”

OTTERLO - Ouderen kunnen sinds juli terecht in zorgboerderij De Woudegge aan de Roekelsebosweg 5 in Otterlo. Vanuit de woonkamer hebben dementerende ouderen zicht op de koeienstal, waar geen koeien meer worden gemolken. Nu wordt er in de stal jongvee opgefokt. Annetta van de Brandhof zet zaterdag 20 oktober de deuren open voor een opendag. ,,Iedereen is tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom om een om een kijkje te komen. De koffie staat klaar.”

door Jan de Boer

Met veel inzet heeft de Otterlose het bedrijf draaiende gehouden. Toch bleef het aan haar knagen dat zij toch graag in de zorg wilde werken. ,,Ik wil die oude Annetta weer zijn. Wie dat is? De oude Annetta is iemand die altijd wil zorgen. En iemand die met ouderen bezig is. Dat is prachtig werk, heel leuk om te doen. Dagopvang op De Woudegge is aangenamer dan in een kaal gebouw. De mensen kunnen hier naar buiten lopen en hebben vrijheid. Een instelling wil ik niet afkraken, maar het is hier heel anders.”

Ook omdat haar kinderen ouder werden, zette zij een zorgboerderij op. Nadat de boerderij werd verbouwd, kon Annetta van den Brandhof starten met de dagopvang. Nu nog biedt De Woudegge iedere dinsdag en donderdag dagopvang voor dementerende ouderen met een indicatie.

Eind juli is de Otterlose begonnen. ,,Het begin is er. Ik draai nu, het gaat goed. Zelf vind ik het hartstikke leuk om te doen. De mensen die er zijn de ene dag beter in hun doen de andere dag. De ouderen bied ik een dagopvang. Om negen uur worden zij door de familie gebracht. Dan starten we eerst met een maaltijd. Alles wordt voor klaar gezet. Ik probeer allemaal dingen in huis te hebben, zodat we eerst met z’n allen met het eten beginnen. Om een uur of tien gaan we naar buiten, de koeien moeten gevoerd worden.”

Tussen de middag wordt de voorbereide warme maaltijd met z’n allen opgegeten. Voor wie een uurtje wil rusten, is er gelegenheid om dit te doen. ,,’s Middags doen we ook van alles met elkaar en om vier uur gaan de ouderen weer weg.”

In De Woudegge heeft Annetta van den Brandhof een capaciteit van acht tot tien personen. ,,Nu nog doe ik het werk allemaal zelf. Als we op acht tot tien mensen zitten, komt er personeel bij. Eerst zijn we open op dinsdag en donderdag. Het is toekomstmuziek om dat verder uit te breiden.”

Via info@woudegge.nl kunnen ouderen zich opgeven voor de dagopvang. Informatie over de zorgboerderij staat op www.woudegge.nl

Foto:

Annetta van den Brandhof start met haar nieuwe zorgboerderij aan de Roekelsebosweg in Otterlo.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie