Cultura Ede: ‘Carte Blanche’ voor Alderliefste

5 december 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Carte Blanche is een goede titel voor het laissez-faire van het vrije spel waar de rasmuzikanten van Alderliefste naar streven. Vrijdagavond 14 december spelen zij in Cultura en geven invulling aan het witte papier: van niets, naar iets.

Twee jaar geleden waren zij in Cultura met hun theatervoorstelling De Franse slag. In hun nieuwe theatershow blijft het Frans hun amour houden, maar het aandeel Nederlands groeit. Het trio, dat inmiddels een bekende theateract is geworden, staat als Nederlandse artiest hoog genoteerd in de Radio 1 Tour Top 100 en is al jaren met twee nummers goed in de Top 2000 vertegenwoordigd. Het nieuwe album is een extra heuglijk feit, nadat een brand de aanvankelijke opnames en ideeën verwoestte. U krijgt zelf ook letterlijk de carte blanche om invulling te geven aan deze warme theateravond, waarop eigen werk wordt afgewisseld met Franse nostalgie.

Drie Nederlandse jongens en de Franse slag; dat is Alderliefste. De band bestaat uit Gerard Alderliefste, gitaar en zand, Luc de Bruin, slagwerk en Robert Kramers op basgitaar.

De band bestaat sinds 1993 en heeft naam verworven door de jarenlange succesvolle optredens in vaderlandse kroegen en grandcafé’s van Amsterdam tot aan Maastricht. Optredens in ‘De vrienden van Amstel live’ geven het trio meer nationale bekendheid.

In 2004 verschijnt het zelfgecomponeerde en Franstalige album ‘Je Maintiendrai’. Alderliefste maakt een soort ‘powerchanson’: nostalgie en rock, melodrama met een vleugje funk. Met een verblijf van 34 weken in de vaderlandse album top-100 wordt het album een zeer geslaagd debuut. De band wordt tweede op het Concours de la chanson van de Alliance Française.

Samenwerkingen met de topartiesten Ramses Shaffy, Liesbeth List en Paul de Leeuw leveren twee top 10 hits op: “Laat me / Vivre” en “Une belle histoire / Een mooi verhaal”. De band verschijnt dan in diverse televisie- en radioprogramma’s. Twee zomertournees door Frankrijk worden gedaan en steeds meer festivals weten de band te vinden.

In 2006 is de band twee avonden te gast bij Liesbeth List op het vedettengala in Carré, samen met Frank Boeijen, Paul de Leeuw en Ramses Shaffy. In april 2008 verschijnt het 2e Franstalige album ‘De Franse Slag’. Het betreft producties met Temming/van Herk en Trijntje Oosterhuis en bevat naast de hit ‘Une belle histoire/een mooi verhaal’, een paar bijzondere samenwerkingen met Ramses Shaffy, Liesbeth List, The Mc.Garrigle sisters en Cor Bakker.

De single ‘Vogelvrij/l’oiseau’ is een duet met Jacques Poels van Rowwen Hèze.

Kaarten zijn voor 18 euro te verkrijgen bij de receptie van Cultura, op telefoonnummer 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie