,,Soccersquash is een tactisch spel"

19 december 2012 om 00:00 Sport

Soccersquash kent overeenkomsten met zowel squash als voetbal. ,,Eigenlijk is het squashen met een voetbal”, zegt Willemsen. ,,Maar je kunt het ook vergelijken met het trappen tegen een muurtje aan, zoals iedereen vroeger wel eens deed. Alleen in dit geval zijn er ook zijmuren, waardoor je het je tegenstander lastig kunt maken. In tegenstelling tot squash gebruik je de glazen wand nauwelijks.”

EDE - Met een voetbal de squashbaan op: de sport soccersquash staat nog in de kinderschoenen, maar bij Squash Ede is het al mogelijk. Eigenaar Rolf Willemsen trapte zelf al een balletje en kwam moe de baan af: ,,Het is een tactisch en technisch spelletje.”

door Judith Tak

Soccer Squash Bond

Tijdens een potje squash mag de bal één keer geraakt worden door de speler, maar bij soccersquash is dit aantal opgehoogd naar drie. Ook mag de service opnieuw als deze de eerste keer niet in het goede vlak terecht komt. De puntentelling gaat hetzelfde als bij squash. ,,De Soccer Squash Bond Nederland heeft deze regels opgesteld. Zij zijn nu ongeveer een jaar bezig met het opzetten van de sport. Dat kent vele aspecten: van het ontwikkelen van de juiste bal tot het optimaliseren van de regels. Er wordt gespeeld met een speciale bal, vergelijkbaar met de bal van zaalvoetbal. Deze wordt niet te hard opgepompt, omdat een te harde bal te veel stuitert en te snel gaat.” Voor het behoud van de squashbanen is de bond ook bezig met het uitwerken van een aantal ideeën. Zo zijn er speciale netten beschikbaar, waardoor het plafond beschermd wordt. ,,Voordat we aanpassingen doen aan de banen, wil ik kijken of de sport echt op de kaart wordt gezet’’, aldus Willemsen.

Soccersquash kan gespeeld worden door iedereen met enigszins balgevoel, maar vooral voor voetballers denkt Willemsen dat het een goede training is. ,,De meeste voetballers zijn verliefd op de bal. Tijdens soccersquash heb je veel meer contact met de bal dan wanneer je met je hele team op het veld staat. Het is een spel van balbeheersing, waarbij het er niet om gaat dat je hard trapt. Je werkt aan je baltechniek, doordat je gecontroleerd moet schieten.”

Intensief en uitdagend

Bij Squash Ede loopt al een aantal enthousiastelingen rond. ,,Er worden al banen speciaal voor gereserveerd. Als je hier komt, kan je van ons de bal lenen. Vooral in de weekenden hebben we veel plek om toernooitjes te organiseren. Ik heb alleen nog maar enthousiaste reacties ontvangen over de sport. Het is intensief en uitdagend en voetballers geven aan hun balgevoel te ontwikkelen.”

Zaterdag 29 december wordt bij Squash Ede het eerste soccersquashtoernooi gehouden. ,,Dit is voor ons een nieuwe uitdaging. Deze dag is een kennismaking met de sport voor de deelnemers en ook voor ons als squashcentrum. Iedereen die zin heeft om deel te nemen, is welkom. Ik denk alleen wel dat ze de volgende dag een hoop spierpijn hebben’’, lacht Willemsen. De vier beste spelers van de dag mogen 19 en 20 januari 2013 deelnemen aan het eerste Nederlands Kampioenschap Soccersquash. Opgeven voor het toernooi kan via info@squashede.nl of 0318-635278.

Foto's:

Voor Rolf Willemsen is soccersquash een nieuwe uitdaging.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie