Doek bijna gevallen voor De Kroonschijf

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - PDC 1 uit Putten heeft het Edese De Kroonschijf alle hoop op handhaving in de Gelderse hoofdklasse ontnomen.

Na de 10-6 overwinning neemt het Puttense PDC de derde plaats in, met drie punten achterstand op koploper WDSV uit Wageningen. De Edenaren sluiten troosteloos de ranglijst, en degradatie is onontkoombaar.

Het achttal uit Ede verscheen zo sterk mogelijk aan de start. Damtopper Peter Hoogteijling kwam vanuit Amsterdam om deze belangrijke wedstrijd mee te spelen, maar het pakte anders uit.

Het bleef tot het eind spannend. Na 2,5 uur spelen was het Frans Elbertsen op bord 6 die in een gemeen slagzetje liep tegen Henry Kieft en de punten in Putten moest laten. Wim Lammers (bord 3) bracht de spanning weer terug door in een sterke partij Henk Timmer aan de kant te zetten.

Peter Hoogteijling (1) zette PDC op achterstand. De ook bij DES landelijke spelende René Alderliesten sloeg verkeerd en kon gelijk opgeven. Piet Postema (bord 5) hoefde niet lang na te denken toen Herman Arissen remise aanbood en hapte gelijk toe. Op dit moment zag het er allemaal nog rooskleurig uit voor het Edese team.

Maar PDC trok de stand weer gelijk op bord 8. Invaller Albert Blankespoor kreeg een moeilijke stand op het bord, maar het was een uiteindelijk een foutieve zet die hem de das om deed tegen Puttenaar Herman Cousijnsen. Nico Valkenburg (bord 4) kreeg een mooie partij op het bord en behaalde zelfs enig voordeel. Uiteindelijk moest hij tevreden zijn met een punt. Nog steeds leek PDC een punt aan De Kroonschijf te moeten toestaan. Maar de kansen keerden.

Edenaar Michel Hendriksen maakte een kleine fout die afgestraft werd door Jaap van de Werfhorst. Niet veel later moest ook teamcaptain Evert Jochemsen op bord 2 capituleren na een foutieve voortzetting tegen Joras Ferwerda. De 10-6 overwinning was voor PDC een feit.

De Kroonschijf heeft theoretisch nog een kans voor klassenbehoud, maar dat lijkt een utopie. Er moet 7 januari in Ede aangetreden worden tegen titelkandidaat VBI-1 uit Huissen. De overige wedstrijden heeft het team wel kansen om te winnen, maar dan is dat nog te weinig om op het hoogste niveau te blijven acteren.

Uithuilen en volgende seizoen een klasse lager opnieuw beginnen lijkt een realistischer beeld.

Willen de Puttenaren nog een kansje op de titel behouden, moet op donderdag 13 januari 2013 succes worden geboekt bij koploper WDSV in Wageningen.

Individuele uitslagen:

Kroonschijf-1 - PDC-1 6-10

1. Peter Hoogteijling - René Alderliesten 2-0

2. Evert Jochemsen - Joras Ferwerda 0-2

3. Wim Lammers - Henk Timmer 2-0

4. Nico Valkenburg - Patrick Wielemout 1-1

5. Piet Postema - Herman Arissen 1-1

6. Frans Elbertsen - Henry Kieft 0-2

7. Michel Hendriksen - Jaap v.d. Werfhorst 0-2

8. Albert Blankespoor - Herman Cousijnsen 0-2

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie