Filmfoto's in etalages centrum Ede

23 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - In twee etalages in het centrum van Ede is een expositie te zien met foto's en attributen uit de nieuwe Edese film 'Blijven, komen en gaan'. De expositie duurt, mits de winkelpanden niet voortijdig worden verhuurd, tot aan de verwachte première van de film op 16 maart 2013.

De totstandkoming van de film is mogelijk geworden door er een heel project onder de naam 'Ede doe mee' van te maken waarin Edenaren van jong tot oud participeren. De film zelf heeft de titel 'Blijven, komen en gaan' gekregen. Hij is van de hand van de Edese filmmaker Arno Setz en gaat over de ontwikkeling van Ede van 1900 tot nu.

De hoofdrollen zijn voor Edenaren, bekende als Rogier Pelgrim, Roos Blufpand en het Enka-mannenkoor, en onbekende jonge talentjes. De decors zijn typisch Ede, historisch als de oude Enka-fabriek en modern als de winkelstraten.

'Ede's got talent'

Twee leegstaande winkelpanden elk aan één kant van de Torenstraat zijn nu ingericht met prachtige setfoto's van Esther Meijer. De foto's van het boerengezin zijn gemaakt op kaasboerderij Brandrood waar een historische setting anno 1900 was gecreëerd.

De andere twee foto's van Esther zijn genomen in de oude Enka-fabriek tijdens de opname van het speciale Enka-lied waarin Rogier Pelgrim en het Enka-mannenkoor samen zingen. De etalage naast boekwinkel Het Paard van Troje laat ook een deel van de 'Ede's got talent'-scene zien met een foto die is gemaakt door Arno Setz zelf van de gelegenheidsjury van de talentenjacht.

In de tweede etalage hangt een foto van de twee hoofdrolspelers, Anna van Pouderoijen en Oszy van Heel, genomen tijdens het filmen op de hei. Deze foto is gemaakt door Lenny van Pouderoijen. In de etalages staan ook een aantal attributen uit de film als een historisch wasbord, kookpan en een kostuum.

In de film komt het personage Anne van der Gronden uit 1900 terecht in het Ede anno nu. Door haar ogen ziet de kijker de ontwikkelingen van Ede in de afgelopen 100 jaar. Deze beide kanten van heden en verleden willen de medewerkers van het filmproject Ede doe mee ook laten zien in de etalage-expositie.

De film wordt gemaakt in opdracht van de gemeente Ede. De première is onder voorbehoud op 16 maart 2013 in Cinemec. Er wordt nog overlegd of de film ook breed toegankelijk wordt voor iedereen in Ede.

Zie ook: www.ededoemee.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie