Ede krijg duurzaam warmtenet

16 januari 2013 om 00:00 Voorpagina

De bio-energie centrale moet in november 2013 operationeel zijn. Hiermee realiseert de gemeente Ede een fors deel van haar duurzaamheidsdoelstelling.

Bio-energie wordt opgewekt aan Dwarsweg EDE - Bio-energie De Vallei (BDV) begint in het eerste kwartaal van 2013 met de bouw van een bio-energiecentrale aan de Dwarsweg (naast spoorlijn). Tegelijk start de aanleg van vijf kilometer leidingen om de duurzame warmte te kunnen leveren aan ongeveer 3000 woningen in de wijken Kernhem en Veldhuizen.

De bouw van de centrale is een initiatief van Bio-energie De Vallei. Het project wordt voorbereid in nauwe samenwerking met de provincie Gelderland, de gemeente Ede, Woonstede en Nuon. De installatie gaat duurzame warmte leveren aan zo’n 1.500 woningen van woningcorporatie Woonstede in Veldhuizen en een zelfde aantal woningen in Kernhem. Bovendien stapt zwembad De Peppel over op de duurzame warmte. De bio-energie centrale wordt gestookt met ongeveer 12000 ton knip- en snoeihout per jaar dat afkomstig is van de gemeente Ede en enkele andere gemeenten en terreinbeheerders in de regio Food Valley.

,,Naast het groenafval, komt een deel uit het natuurbeheer. De gemeente haalt de prunusstruiken, oftewel de vogelkers (een exoot) uit de bossen en ook dat gaat als brandstof fungeren. Daar is de natuur eveneens bij gebaat’’, legt Valentijn Kleijnen van BDV uit.

Voor het transport van deze duurzame warmte wordt een ondergronds tracé met warmteleidingen van vijf kilometer aangelegd, met aftakking naar gebruikers vanaf de bio-energie centrale door de wijk Veldhuizen naar de wijk Kernhem. Bij het ontwerp is zo veel mogelijk rekening gehouden met het sparen van waardevol groen in de wijk Veldhuizen en het principe ‘werk met werk maken’. Zo wordt de aanleg gecombineerd met onderhoudswerken aan de Koekeltse Boslaan, de parkeerplaatsen van Mariëndaal/Groenendaal en de revitalisering van de wijk Veldhuizen. Dit geeft niet alleen een efficiencyslag in de uitvoering, ook overlast voor omwonenden wordt hiermee tot een minimum beperkt.

u vervolg op pagina 5

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie