College Ede wijst onderhandelaarsakkoord rijksoverheid af

31 januari 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede heeft er dinsdag voor gekozen niet in te stemmen met het onderhandelaarsakkoord van het rijk. Een akkoord tussen kabinet en VNG, IPO en Unie van waterschappen dat handelt over de financiën van de decentrale overheden.

Volgens het college is en blijft de zogenaamde wet HOF (Houdbare Overheidsfinanciën) een te grote inmenging van het rijk in de financiën van de gemeente.

Meebezuinigen

Er liggen afspraken dat de gemeente evenredig meebezuinigt met het rijk. De zogenaamde trap-op-trap-af-systematiek. Met het voorliggende onderhandelaarsakkoord wordt deze evenredigheid losgelaten. Mede als gevolg van de elkaar de laatste jaren snel opvolgende kabinetten, worden er onevenredig veel bezuinigingen bij de gemeente neergelegd, aldus het college.

Decentralisaties

Er komen steeds meer taken -in de vorm van decentralisatie- op de gemeente af. Zoals bijvoorbeeld het sociaal domein. Het college heeft niet het vertrouwen dat nu instemmen met het akkoord zal bijdragen aan de onderhandelingen over deze decentralisaties.

BTW

Daarbovenop wordt het BTW-compensatiefonds fors gekort en worden toekomstige nadelen afgewenteld op de gemeenten. Het is nu namelijk zo dat door rijkssystematiek gemeentelijke declaraties uit het BTW-compensatiefonds die hoger uitvallen dan begroot, rechtevenredig gekort worden op de uitkering van het gemeentefonds.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie