Afbeelding
Freek Wolff

4,5 jaar geëist cel voor gewelddadige overval

3 april 2018 om 16:24 lokaal

EDE (APA) Het openbaar ministerie (OM) in Arnhem wil dat een 21-jarige gewelddadige overvaller uit Ede 4,5 jaar gaat zitten. De man drong samen met zijn maat op 14 maart 2017 een woning aan de Witte de Withstraat in Ede binnen. Daar mishandelden ze een bejaard echtpaar, waarvan de man nog maar enkele maanden te leven had. Bij het wegvluchten losten ze een schot in de lucht om een pakketbezorger in de straat te bedreigen. De politie heeft nog gezocht met een helikopter, maar ze wisten te ontkomen.

Maanden later is de 21-jarige Edenaar aangehouden, omdat hij DNA-sporen in de woning heeft achtergelaten. Hij weigert te vertellen wie zijn maat is, die het oudere echtpaar met het vuurwapen
heeft bedreigd en in de straat heeft geschoten. De bejaarde man, die terminaal ziek was, is twee maanden na de overval gestorven. In zijn laatste levensfase kampte hij met nachtmerries  vanwege het geweld.

De Edese verdachte vertelde voor de rechtbank in Arnhem dat hij die dag was meegegaan omdat hij dacht dat ze een inbraak gingen plegen. Hij had geld nodig. Toen de achterdeur van de  woning aan de Witte de Withstraat open bleek, zijn ze gewoon naar binnen gegaan. Daar troffen ze het vrouwelijke slachtoffer in de woonkamer. De 21-jarige begon te schreeuwen en bleef maar op haar in slaan terwijl hij haar vasthield bij de haren. De bejaarde vrouw probeerde zich te verdedigen met een pen, waarbij ze de overvaller in zijn wang kraste. Het DNA in zijn bloed zette de politie uiteindelijk op het spoor. 

Haar doodzieke echtgenoot, die door het rumoer naar beneden was gekomen, werd door de tweede overvaller onder schot gehouden en met het pistool geslagen. Uiteindelijk zijn ze het huis uit
gevlucht zonder iets buit te maken. Een pakketbezorger probeerde het tweetal nog te achtervolgen, maar hij werd ook met het pistool bedreigd.

Uit haar slachtofferverklaring bleek dat de oude vrouw nu zo bang is dat ze niet meer in de woning durft te wonen. Na 52 jaar woont ze niet meer in de Witte de Withstraat. Ze eindigde haar verklaring met een opmerking aan de verdachte: ,,Had maar aangebeld, dan had ik je te eten en te drinken gegeven." Toen hij hoorde van de impact van zijn daad op de oude slachtoffers, brak de 21-jarige zelf in tranen uit. De man heeft op jonge leeftijd al een flink strafblad opgebouwd. Hij heeft inmiddels acht maanden in voorarrest gezeten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie